Annons

Valfrågan: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

Nyheter Valet och bostäderna. Hem & Hyra ställer frågor om bostadspolitik och hyresrätter till de svenska partierna. Så här svarar de kring den heta potatisen marknadshyror.
Foto: Montage

Frågan: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

Metod: Vi har skickat frågor till respektive partis bostadspolitiska talesperson. Så här svarar de.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Centerpartiet. Ja. För nya bostäder bör en friare hyressättning tillåtas som gäller tills hyresgäster och fastighetsägare enas om annat. Hyresgäster ska få avtala med sina värdar att lämna regleringen. Besittningsskyddet ska vara fortsatt starkt, ingen ska behöva flytta mot sin vilja. Skydd ska finnas mot chockhöjning av hyror.

Kristdemokraterna. Ja. Vi föreslår att nyproduktion ges fri hyressättning i avtal mellan hyresgäst och fastighetsägare, under förutsättning att besittningsskyddet är starkt och indexeringen av hyran är förutsägbar över tid. Det är också angeläget i detta sammanhang med offentlig hyresstatistik som ger parterna kunskap.

Annons

Liberalerna. Det bör reformeras och i större utsträckning avspegla konsumenternas efterfrågan och individuella val. Hyresgästens till- och frånval ska kunna avspeglas bättre. Vid nybyggnation ska fri hyressättning tillåtas i kombination med ett starkt besittningsskydd och en indexreglering av hyran.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Miljöpartiet. I grunden är nuvarande hyressättningssystemet bra. Däremot har vi uppmärksammats på problem och därför gav regeringen Claes Stråth i uppdrag att i samtal med Sabo, fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ta fram förslag på hur systemet kan förbättras.

Moderaterna. Hyresrätten är och ska givetvis fortsatt vara en viktig del av bostadsbeståndet. Samtidigt ser vi att regleringarna som byggts upp kring hyresrätten har skapat stora problem. Vi behöver en blocköverskridande överenskommelse för en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem.

Socialdemokraterna. Nej. Hyror sätts, i likhet med löner, genom förhandlingar mellan parterna och det är en bra modell.

Annons
Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Sverigedemokraterna Dagens system med bruksvärdesystem i grunden har en bra funktion. Vi är dock för att se över det och eventuellt justera det efter behov. Vi menar att det saknas underlag för att skapa fler bostäder genom att införa marknadshyror. Det skulle leda till kraftigt höjda hyror.

Vänsterpartiet. Det kan behövas. Nyproduktionshyrorna och renoveringshyrorna är i dag för höga.

Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.