HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Valfrågan: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

Nyheter Valet och bostäderna. Hem & Hyra ställer frågor om bostadspolitik och hyresrätter till de svenska partierna. Så här svarar de kring dåliga hyresvärdar.
Foto: Montage

Frågan: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

Metod: Vi har skickat frågor till respektive partis bostadspolitiska talesperson. Så här svarar de.

Läs ocksåValfrågan: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

LÄS MER: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

Centerpartiet. Ja. Värdar ska kontrolleras och uppmuntras att vara transparenta och seriösa. Spelreglerna ska vara tydliga, och människors utsatthet ska inte exploateras.

Kristdemokraterna. Redan i dag har vi lagstiftning mot dålig fastighetsförvaltning. Det stora problemet är att bostadsbristen har skapat beroendesituationer där människor inte vågar anmäla missförhållanden och rent brottsligt agerande, oftast i andrahandsupplåtelser. Lösningen för att stärka hyresgästers ställning är att bygga fler bostäder.

Läs ocksåDe tävlar om ordförandeposten i Väst

Liberalerna. Ja. På en marknad med svår bostadsbrist ökar risken för att oseriösa värdar utnyttjar situationen. Möjligheten till tvångsförvaltning bör i högre utsträckning användas mot dem som inte sköter sig. En modell för offentlig hyresstatistik bör utvecklas för att stärka konsumentmakten.

Miljöpartiet. Vi vill stärka hyresgästernas ställning. I de fall där värden misskött förvaltningen behöver det givetvis finnas möjligheter till åtgärder.

Moderaterna. På en fungerande bostadsmarknad med sund konkurrens skulle problemet varit mindre. Därför måste vi komma tillrätta med bostadsbristen. Samtidigt finns det få verktyg att ta till för att komma åt oseriösa värdar, det behöver ses över. Det handlar även om att öka polisens resurser.

Läs ocksåOmöjligt nominera ny ordförande i StorgöteborgPorträttfoton på Axel Lyckberg, Ronny Bengtsson och Alexander Hutter.

Socialdemokraterna. Ja. Ett alternativ som bör övervägas är att införa en ny form av ingripande, förvaltningsföreläggande, för att kunna ingripa tidigt när förvaltningen inte fungerar tillfredsställande.

Sverigedemokraterna. Ja, det behövs snarast en översyn av regelverket.

Vänsterpartiet. Ja, fastighetsaffärer ska prövas innan de genomförs. Det ska bli enklare att få fel åtgärdade i lägenheten och om det inte sker ska hyresgästen enkelt få hyran reducerad. Det ska vara lättare för en kommun att lösa ett hyreshus där värden inte fungerar.

Läs också Förbundsstyrelsen svarar: ”Hon vet varför hon har suspenderats” Krav på nya rutiner runt utredningar och avstängningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.