Annons

Valfrågan: Hur ska flyttkedjorna öka?

Nyheter Valet och bostäderna. Hem & Hyra ställer frågor om bostadspolitik och hyresrätter till de svenska partierna. Så här svarar de kring den heta potatisen marknadshyror.
Foto: Montage

Fråga: Hur ska flyttkedjorna öka?

Metod: Vi har skickat frågor till respektive partis bostadspolitiska talesperson. Så här svarar de.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

LÄS MER: Ska hyresgästernas rättigheter stärkas vid renoveringar?

LÄS MER: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

LÄS MER: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

Annons
Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Centerpartiet. Fler nya bostäder behövs, men det är också viktigt med reformer av hyresmarknaden samt sänkta flyttskatter. Flyttskatterna gör att många människor som både vill och är i behov av att byta bostad väljer att låta bli. Det påverkar hela flyttkedjan och därmed alla boendeformer.

Kristdemokraterna. Vi vill ta bort taket för uppskov på reavinstskatten om man köper ny bostad. Även betalningen av räntan på uppskovet ska kunna skjutas på framtiden vid köp av ny bostad. Både reavinstskatt och uppskovsränta ska betalas när personen inte längre gör något uppskov. Det sker exempelvis när personen flyttar till hyresrätt, till särskilt boende eller om personen avlider.

Liberalerna. Långsiktiga spelregler på bostadsmarknaden krävs så att det byggs mer och fler kan hitta den bostad de vill ha. Vi vill också fortsätta förenkla plan- och byggreglerna så att fler lägenheter släpps fram och sänka flyttbeskattningen för den som säljer sin bostad, vilket skapar fler flyttkedjor på hela bostadsmarknaden.

Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Miljöpartiet. Det behöver finnas fler bostäder att flytta till. Vi behöver se till att det byggs mer. Regeringen har genom sitt investeringsstöd sett till att det byggs hyresrätter med rimliga hyror, det är viktigt att skapa alla typer av boendeformer för att öka flyttkedjorna.

Moderaterna. Vi behöver främst se över den beskattning som hindrar rörlighet på bostadsmarknaden. Bland annat vill vi ta bort taket för upp-
skovsbeloppet, på sikt avskaffa räntorna på uppskovsbeloppet och se över hur reavinstbeskattningen långsiktigt kan sänkas, men det handlar också om att öka möjligheterna till andrahandsuthyrning.

Annons

Socialdemokraterna. Ökad rörlighet på bostadsmarknaden skapas bäst genom att öka tillgången på bostäder. Investeringsstödet som den socialdemokratiskt ledda regeringen infört syftar till byggande av små hyresrätter med rimliga hyror.

Sverigedemokraterna. Vi har budgeterat för investeringsstöd för byggande av äldrebostäder så att fler äldre har möjlighet att flytta till anpassat boende. Slopat tak och tidsgränsen för användande av uppskovsbeloppet möjliggör flyttkedjor inom beståndet. Här behövs även fler finansieringsmöjligheter så som startlån för unga och fördelaktigt bostadssparande.

Vänsterpartiet. Framför allt genom att det ska finnas billiga hyresrätter att flytta till. Det är den enskilt viktigaste faktorn. Vi kan också titta på förändringar i fastighetsskatten som gör den mer jämlik.

Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.