HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ska hyresgästernas rättigheter stärkas vid renoveringar?

Nyheter Valet och bostäderna. Hem & Hyra ställer frågor om bostadspolitik och hyresrätter till de svenska partierna. Så här svarar de kring hyresgästers rättigheter.
Foto: Montage

Fråga: Ska hyresgästernas rättigheter stärkas vid renoveringar?

Metod: Vi har skickat frågor till respektive partis bostadspolitiska talesperson. Så här svarar de.

Läs ocksåValfrågan: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

LÄS MER: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

LÄS MER: Ska reglerna för hur hyrorna sätts ändras?

Centerpartiet. Att hyresgästen har ett inflytande vid renoveringar är önskvärt. Likaså vill vi att det ska finnas ett skydd mot chockhöjningar av hyror. Däremot ser vi i dagsläget inget behov av några omfattande reformer på området.

Läs ocksåValfrågan: Ska det bli lättare att göra något åt dåliga hyresvärdar?

Kristdemokraterna. Vi har redan en skyddslagstiftning för boende. Risken med en för omfattande process vid renovering är att det omfattande behov av renoveringar vi har i dag försvåras, skjuts upp, eller inte sker alls.

Liberalerna. Ja. Nyligen har en statlig utredning presenterat förslag för att förändra hyresgästens ställning, bland annat genom skärpta krav på innehållet i meddelande om ombyggnation och skärpt skälighetsbedömning vid hyresnämndens prövning om åtgärder. Liberalerna anser att det är förslag som går i en intressant riktning.

Miljöpartiet. Ja, vi vill stärka hyresgästernas rättigheter vid renoveringar till exempel genom större delaktighet i processen.

Läs ocksåFagersta på gång med allmännytta

Moderaterna. Det är angeläget att förbättra möjligheterna att göra till- och frånval för hyresgäster vid renoveringar. Ett mer flexibelt system främjar renoveringar i enlighet med människors önskan. Det leder även till ett mer flexibelt hyressättningssystem. Regelverket bör göras om så att större valfrihet och tydligare incitament förs in i hyressättning och renoveringarna.

Socialdemokraterna. Ja. Och det pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet där man bereder förslagen från utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster”.

Sverigedemokraterna. Vi är öppna för en översyn över vad som ska anses skäligt gällande renoveringar och standardhöjningar av lägenheter och vilka möjligheter det finns till att skjuta på renoveringar tills en hyresgäst flyttat.

Vänsterpartiet. Ja. Hyrorna ska inte kunna öka så mycket.

Läs också Protestbrev till region Sydost Kfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.