Annons

Värd skyldig Helsingborgen miljon

Nyheter I tingsrätten spikades att hyresvärlden skulle betala över en halv miljon. Men inga pengar kom in till kommunen. Nu har skulden växt till en miljon.

I april stadsfäste Helsingborgs tingsrätt en träffad förlikning mellan parterna där fastighetsbolaget Hyreshem Helsingborg AB skulle betala 641 000 kronor i utebliven tomrättsgäld till Helsingborgs stad. Pengarna skulle betalas senast sista juni.

– Vi har inte fått några pengar och nu är fastigheten såld till ett annat bolag. Vi skickar fakturor till det nya bolaget men hör ingenting, säger stadsjurist Karin Hellström.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunen äger marken på den gamla ridhustomten på Lägervägen på Fredriksdal i Helsingborg. Tidigare ville fastighetsägaren köpa tomten och enligt honom var avtalet i hamn så han slutade betala tomthyran, den så kallade tomtsrättgälden. Men då kommunen varken fick pengar för tomten eller hyra drev de saken till domstol. Fastigheten består av cirka 80 hyreslägenheter och 130 studentboenden.

Nu vill kommunen dessutom få in en till årsavgift, 350 000 kronor, och skulden är uppe i nära en miljon kronor. Enligt Karin Hellström har de ingen hjälp att hämta från kronofogden, då ärendet där lagts ner.

Annons

– Vi har inte bestämt hur vi nu går vidare, säger Karin Hellström.

Läs ocksåÄr du länge i källaren - då kan larmet gå

Enligt Lantmäteriet blev Fastighetsbolaget Tulpanen AB ny ägare till fastigheten i början på maj. Enligt ett protokoll hos Bolagsverket från 2011 ägdes Tulpanen då av Ridskolan 3 Holding, ett bolag som tillhör samma koncern som Hyreshem Helsingborg AB, och som fastighetsägaren Thomas Olsgården står bakom.

Ett av Olsgårdens bolag har tidigare satt Fredriksdalsfastigheten som säkerhet vid ett banklån. Då banken nu inte har fått några pengar är fastigheten utmätt. Hem & Hyra har pratat med företrädare för Fastighetsbolaget Tulpanen men ingen vill uttala sig. Vi har också försökt att nå Thomas Olsgården utan att lyckas.

Läs också:

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen som går mot trenden

Omskriven värd får inte köpa tomt

Hyresgäster förbjuds betala hyra till värd

Läs också Kvinnlig mötesplats satsar vidare i Helsingborg Höga hyror på Fredriksdal 17 hyresgäster får jobb via Rikshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.