HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen som går mot trenden

Helsingborg Allt fler läggs ner. Men den lokala hyresgästföreningen Brigaden i Helsingborg går mot trenden. De både syns och hörs i sitt kvarter. Kolla in deras tips för att lyckas.
Foto: Anna Hultberg
Gun-Britt Hallström har koll på sitt område. Om något behöver göras ser hon till att hyresvärden får reda på det. Mia Nilsson och Susanne Sellami på Café Välkommen. Den lokala hyresgästföreningen representerar 693 lägenheter på Fredriksdal. Lägenheterna ägs av Rikshem.

På ett år har 22 lokala hyresgästföreningar lagts ner i Region norra Skåne. Trots att allt färre är villiga att lägga tid på frivilligt styrelsearbete har den lokala hyresgästföreningen Brigaden på Fredriksdal i Helsingborg många projekt i gång.

Varför får ni så mycket gjort samtidigt som många lokala föreningar tvingas lägga ner?
– Det är viktigt att ha en väl sammansvetsad grupp där engagemang, demokrati och god kamratskap är ledstjärnor. Vi är sex engagerade styrelsemedlemmar som har arbetat ihop under ett decennium. Fyra är pensionärer och två arbetar fortfarande, säger Gun-Britt Hallström samtidigt som hon sätter sig till rätta i en av kvinnokaféets fåtöljer.

Läs ocksåProjektgrupp jobbar för fler aktiva i Hyresgästföreningen

Café Välkommen, som startade som ett frö hos styrelsen, har visat sig vara en succé. Varje vecka besöker över hundra kvinnor från höghusområdet Fredriksdal den my­siga källarlokalen som tidigare var hyresgästföreningens klubblokal.
– Nu vill vi även starta ett gubbakafé men vi måste fila lite mer på idén innan vi sjösätter den, säger Gun-Britt Hallström.
Förutom kvinnokaféet har Bri­gaden bland annat skapat bingokvällar, årliga loppisar och en fritidsgård för kvarterets unga.
– Samma år som vi drog i gång ungdomsgården Grottan gick vandalismen i området ner med 30 procent, säger Gun-Britt Hallström.

De gemensamma nämnarna för de sex styrelseledamöterna är att de brinner för att göra skillnad och att de tycker att arbetet i föreningen är roligt. Eftersom samtliga projekt som Brigaden är inblandade i kräver ett visst mått av närvaro är det av högsta vikt att lusten finns där.

Brigadens tips för ett lyckat LH!
  1. Se till att ha en god kontakt med hyresvärden.
  2. Det är viktigt att alla i styrelsen kommer till tals. Demokrati måste råda.
  3. Identifiera behov och önskemål i ditt bostadsområde. Vad är hyresgästerna missnöjda med? Vad finns det för lösningar på problemen?
Viktigt att vara orädd
  • Som styrelseledamot bör du inte vara rädd för nya idéer. Det är också viktigt att du är flexibel och öppen.
  • Tro på det du gör. Eftersom arbetet är ideellt gäller det att du blir motiverad av att göra skillnad.
  • Var en god kamrat. Att styrelsen kan samarbeta är A och O.

Läs också Rekordmånga lokala hyresgästföreningar läggs ner Hyresgästföreningens lokaler kartläggs Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.