Annons

Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: ”Sabotage och maximal otur”

Flen ”Jag har haft maximal otur.” Hyresvärden Thomas Thulin säger att han gjort allt han kan för att fixa värme och varmvatten åt sina hyresgäster i Hälleforsnäs. Och han ska överklaga vitesföreläggandet.
Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."
Foto: Mattias Frödén
Sms-konversation mellan den före detta hyresgästen Yvonne Mellberg och Thomas Thulin.

Det har varit en kall vinter för hyresgästerna i de 24 lägenheterna på Edströms väg i Hälleforsnäs. Oftast har de varit utan värme och varmvatten, eftersom värmesystemet sällan fungerar.

Hyresvärden Thomas Thulin säger att det finns förklaringar men medger ändå att det har varit problem en längre tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ända sedan våren 2022 har vi haft det. Då började vi titta på en lösning med bergvärme, berättar han.

Men i stället fastnade han för en uppvärmning med pellets. Två nya pannor köptes, men lång leveranstid gjorde att båda var på plats först hösten 2023.
– Sedan blev det problem när de skulle installeras.

Hävdar sabotage

De tekniska problemen har fortsatt, enligt Thomas Thulin. Dessutom hävdar han att någon vid tre tillfällen – två gånger i december, en gång i januari – har saboterat värmeanläggningen genom att kasta föremål i pelletsen, vilket lett till att systemet har havererat.
– Vi har varit utsatta för rent sabotage, säger han.

Finns inga anmälningar

Thulin tillägger att alla tre händelserna har anmälts till polisen. Men när Hem & Hyra kontrollerar den uppgiften visar det sig att det inte finns några polisanmälningar över huvud taget som rör Edströms väg under den aktuella perioden.

Kvinna som sitter på kanten till en soffa.
Yvonne Mellström hyrde tidigare en lägenhet på Edströms väg. Men efter 17 år gav hon upp och flyttade. När Hem & Hyra hälsade på hemma hos Yvonne Mellström hade hon bara där ett kort tag. ”Nu slipper jag frysa”, konstaterade hon.

Thomas Thulin kommer att överklaga Flens kommuns vitesföreläggande till länsstyrelsen i Sörmland.
– Självklart! Beslutet är felaktigt beroende på att vi har haft sabotage, säger han.

Fungerar, fungerar inte?

Han undviker att svara på frågan om sabotagen kan förklara varför det strulat under så lång tid. I stället berättar Thulin att han i fredags hyrde in två ”pelletsexperter” och att värmen och varmvattnet fungerar sedan dess.
– Jag har fått flera sms nu från hyresgäster där det står ”äntligen varmt och skönt”, säger han och tillägger efter ett tag:
– Men fungerar inte det här kommer vi att sätta in ett helt nytt värmesystem. Vi har ju ingen intention att vara dåliga hyresvärdar.

När Hem & Hyra senare ringer runt till hyresgästerna och frågar om hur det har varit de senaste dagarna får vi olika svar. En person säger att allt funkar, en annan att värmen och varmvattnet kommer och går. I två andra hushåll är varmvattnet fortfarande bara ljummet, elementen likaså.

Annons
En gammal toalett ligger i en källargång.
En gammal toalett ligger i en källare. Det är bara ett av många exempel på all bråte som finns i källarna i husen som Thomas Thulin äger. Men nu har han lovat att allt ska städas bort.

Skräpet ska bort

Thomas Thulin lovar även att allt skräp i källarna och utanför husen ska vara borta inom kort. Han har anställt två personer som ska fixa det.
– Innan utgången av mars kommer allting att vara väldigt snyggt här. Containrar är beställda, vi kommer att kasta allting. Efter det ska källarhusen och trapphusen målas.

Han har fastigheter på andra håll i Sverige och där fungerar det bra, enligt Thulin. En uppfattning som även Hyresgästföreningen delar.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

”Ett rent helvete”

Men i Hälleforsnäs har han med sina egna ord ”haft ett rent helvete”.
– Jag har varit i finansbranschen i 35 år och startat väldigt många företag. Jag har aldrig hållit på med något som är negativt. Men i Hälleforsnäs har jag haft maximal otur och hade jag vetat det jag vet i dag så hade vi gjort annorlunda från början.

Bilden visar en välkommen till Hälleforsnäs-skylt som går mestadels i blått. På skylten syns en bruksbyggnad.
Hälleforsnäs ligger i Flens kommun. I den före detta bruksorten bor drygt 1 600 personer.

Thomas Thulin säger att han har haft problem med personal och med hyresgäster som förstör och inte betalar hyran. Utöver det har sjukdom och att han är mycket upptagen med välgörenhetsarbete gjort att han inte kunnat vara ”lika aktiv” som han önskat.
– Dessutom var området väldigt nedgånget när vi köpte det – och vi har investerat väldigt mycket pengar i de där fastigheterna, säger han.

Vad har pengarna gått till?
– Vi har dels gjort i ordning åtta kök och ett antal badrum.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Många hyresgäster men även myndighetspersoner och tjänstemän på Hyresgästföreningen vittnar om att det är svårt att få tag på Thomas Thulin.
– Det är inget jag känner igen mig i, säger han.

Träffades i Hälleforsnäs

I dag, torsdag, var han på plats i Hälleforsnäs för att delta i ett möte med Hyresgästföreningen och organisationen Fastighetsägarna som företräder honom i de pågående hyresförhandlingarna.

Hyresgästföreningens inställning är att det inte kan bli tal om någon hyreshöjning för de boende på Edströms väg så länge situationen inte förbättras.

Annons
Man i röd tröja som står inomhus med armarna i kors. Han tittar in i kameran och ler lite.
Johan Sandberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i Sörmland.

– Vi har en kravlista som måste uppfyllas innan det kan bli tal om några hyresjusteringar. Att värme och vatten ska fungera är väl det minsta man kan begära, säger förhandlaren Johan Sandberg.

På Hyresgästföreningens begäran träffades man där husen är belägna.

– Det såg lika illa ut i området som tidigare, konstaterar Johan Sandberg.

Kontentan av mötet blev att Thomas Thulin lovade Hyresgästföreningen att åtgärda värmen och varmvattnet samt rensa upp och ta reda på allt skräp. Det ska vara klart senast i slutet av mars. Uppfylls löftet ser Hyresgästföreningen inga hinder för att de boende på Edströms väg får samma höjning som övriga hyreskollektivet.

”Ett jättebra möte”

Fastighetsägarna representerar Thomas Thulin i hyresförhandlingarna och organisationens Ulrika Winterhäll var på plats i Hälleforsnäs. Hon vill inte säga så mycket om hur man ser på eventuella hyreshöjningar eftersom detta nu är upp till de förhandlande parterna att komma överens om. Hon konstaterar dock att förvaltningskvaliteten, enligt trepartsöverenskommelsen, inte ska påverka de årliga förhandlingarna om hyran.

– Men framför allt hade vi ett jättebra möte i dag. Parterna ska nu fortsätta prata direkt med varandra för att komma överens om åtgärder så att allt ska bli bra, säger Ulrika Winterhäll.

Fakta: Har fastigheter i andra kommuner

Thomas Thulin har totalt elva hyreshus i Flens kommun. Nio ligger i Hälleforsnäs, två på andra ställen i kommunen. De elva fastigheterna ägs av fyra olika bolag som i sin tur är dotterbolag till koncernmodern W & T Bolagen AB. Det ägs till hälften av Thomas Thulin medan hans dotter äger resterande aktier.
Tillsammans med en annan person har Thulin även hyresfastigheter i Borlänge i Dalarna, Arvika i Värmland och Hällefors i Västmanland. Hyresgästföreningen har inga synpunkter på hur dessa fastigheter sköts.

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.