Annons

Västsvenska fastighetsägare följer efter Stockholm – vill höja hyrorna 10 procent

Nyheter Fastighetsägarna GFR vill höja hyrorna med runt 10 procent i Västsverige och Småland. Stigande energipriser, räntor och andra kostnader är skälet, enligt organisationens vd Rikard Ljunggren. ”Vi fattar inte hur de räknar”, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Hårda förhandlingar väntar. Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna och Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

Rikard Ljunggren är vd för Fastighetsägarna GFR.

– Egentligen hade det behövts en hyreshöjning på 20–25 procent för 2023. Men eftersom vi har en ny förhandlingsmodell där vi tittar bakåt de senaste tre åren, så landar vi på ett genomsnitt runt 10 procent, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägarna GFR företräder främst privatvärdar och har medlemmar i Västra Götaland, Värmlands, Hallands, Jönköpings och Kalmar län. Huvudkontoret finns i Göteborg.

”Inte speciellt överraskade”

Hyresgästföreningen Västra Sverige fick en förhandlingsframställan från organisationen vid lunch i fredags, uppger förhandlingschef Carl-Johan Bergström. I framställan nämns ingen siffra, utan Fastighetsägarna GFR ber att få återkomma med en sådan.

Men bara några timmar senare kom en artikel i Göteborgs-Posten. Där säger Fastighetsägarna GFR att de generellt kommer att yrka på runt 10 procent, med mindre lokala variationer.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

– Vi uppfattar det som att de vill förhandla via media. Det överraskar oss lite. Däremot är vi inte speciellt överraskade av innehållet, säger Carl-Johan Bergström.

Senaste i raden

Utspelet är det senaste i raden från Fastighetsägarna. Tidigare har regionerna Stockholm och Mittnord kommit med krav i samma storleksordning.

Vd Rikard Ljunggren säger att nivåerna är kopplade till hyresvärdarnas stora kostnadsökningar.

Läs ocksåEfter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmeprisernaHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Det handlar om energi, el, värme och andra förvaltningsrelaterade kostnader.

Hyresgäster med kallhyra har liknande kostnadsökningar. Nu vill ni se en historiskt kraftig hyreshöjning också. Hur ser ni på hyresgästernas utsatthet?

Annons

– Den utsattheten ska man ta på allvar. Vissa hyresgäster har inte ekonomiska marginaler så att de klarar en hyreshöjning alls, hur låg den än är. Därför behövs det tydliga och riktade stöd till den gruppen, som bostadstillägg.

Hyresgäster kan inte göra vinst på sin bostad som villaägare och bostadsrättsinnehavare kan. Vinsten när tiderna är goda går i stället till fastighetsägaren, som också är den som tar risken. Vad säger ni om Hyresgästföreningens uttalande i GP att Fastighetsägarna vill vältra över den risken på hyresgästerna?

– Det är svårt för en del av näringslivet att vara krockkudde i samhället. Den här kostnadsökningen som kommer nu är det våra medlemmar som tar, och många av dem har inga marginaler. Hyreshöjningarna har varit låga under de senaste åren, långt under den övriga samhällsekonomiska utvecklingen. Sedan 2016 har fastighetsägarnas kostnader ökat med 30 procent medan realhyrorna sjunkit med 1,5 procent.

”Hyresrätt är fortfarande ett relativt riskfritt boende. Men hyran är fastighetsägarens enda inkomst. Det vore orimligt om det inte gick att kompensera sig för kostnadsökningar”, säger Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.

Nu rusar energipriserna. Kommer hyrorna att sänkas igen om priserna skulle sjunka?

– Om det kommer en kraftig recession med brett fallande priser och kostnader, då kanske man hypotetiskt kan tänka sig det. Men så länge det är tillväxt tror jag inte det.

– Den stora kostnadsökningen vi haft nu håller förhoppningsvis inte i sig alltför länge, men jag tror inte att till exempel fjärrvärmeleverantörerna helt plötsligt kommer att sänka sina priser med 20 procent, säger Rikard Ljunggren.

”Ren skrämseltaktik”

Hyresgästföreningen anser att höjningar på 10 procent är helt orealistiska, säger Carl-Johan Bergström.

– Vi sitter och räknar på det, men hur vi än gör kommer vi inte upp i de siffrorna. Vi ser det som ren skrämseltaktik.

”Vi fattar inte hur Fastighetsägarna räknar. De överdriver kraftigt”, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Carl-Johan Bergström påpekar att till och med andra fastighetsägare, som Rikshem och HSB Skåne, har uttalat sig offentligt om att nivån 10 procent är orimlig.

Rikard Ljunggren menar att en del av näringslivet inte kan vara krockkudde i samhället. Hur ser du på det?

Annons

– Vi håller med om att hyresgäster och fastighetsägare behöver lösa det här gemensamt. Men även med betydligt lägre hyresökningar kan Fastighetsägarna få sina kostnader täckta fullt ut. Det de gör nu är att kasta hyresgästerna under bussen. Det finns inget prat om effektiviseringar eller liknande. De vill att någon annan ska vara krockkudde åt dem.

Vad förväntar du dig av årets förhandlingar?

– Det blir nog ett av de tuffaste åren på länge.

Hur tror du att det kommer att gå för den nya förhandlingsmodellen, trepartsöverenskommelsen?

– Jag tror att den kommer att underlätta i förhandlingarna med de parter som faktiskt vill hitta en överenskommelse och ta ansvar. Men just nu pekar inget på att Fastighetsägarna GFR vill det, så där blir det nog extra svåra förhandlingar.

LÄS MER: Hyresgästen Maja om Fastighetsägarnas krav: ”Nu har de en förevändning att safta på, vi måste stoppa dem”

YRKANDEN I LANDET TILL OCH MED 4 OKTOBER

Bostadsbolag Kommun Yrkande i procent
Privata värdar genom Fastighetsägarna Uppsala 10,20
Privata värdar genom Fastighetsägarna Örnsköldsvik 10,20
Kjellerups Malmö, Svedala 10,00
Privata värdar genom Fastighetsägarna Stockholm 9,50
Div värdar i innerstaden Stockholm 9,0
Hallbo Hallsberg 8,72
Sibe förvaltning Hallsberg 8,72
Salana fastigheter Simrishamn 7,70
Tino Goetze Stockholm, Gotland 5,00

 

Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning Efter dubblerad hyreshöjning: Linköping ökar vinstuttag med 64 procent – Örebro slopar dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.