HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Elpriserna går antagligen ner – hyrorna kommer aldrig att sänkas”

Göteborg Maja Fjällbäck är hyresgäst hos Stena Fastigheter, en av värdarna som vill höja hyrorna med 10 procent. ”Nu har de en förevändning att safta på. Vi måste stoppa dem”, säger hon.
Maja Fjällbäck är hyresgsät hos Stena Fastigheter, en av värdarna som vill höja sina hyror med 10 procent.
Foto: Marius Zweidorff
Maja Fjällbäck är nyutbildad UX-designer. Hon blev permitterad från sin första anställning under pandemin, sedan har hon fått barn. Nu söker hon nytt jobb medan hennes sambo när föräldraledig. "Det känns typiskt att allt det här händer precis nu", säger hon.

Maja Fjällbäck bor på Högsbohöjd i Göteborg.

Hon och hennes sambo hyr en fyra där de bor med sina två barn, i bostadsområdet Pennygången som ägs av Stena Fastigheter. Det är ett äldre område med relativt låg standard.

Läs ocksåElprisstödet försenas - så blir det för dig som hyresgästElprisstöd försenas. Bilden visar pengar och en uppåtgående kurva.

– Det känns som att vår möjlighet att bo i en fyra i Göteborg är att bo här, på Pennygången. Hyran är 8 200 kronor, säger Maja Fjällbäck.

Nu har Fastighetsägarna GFR, som företräder bland andra Stena, gått ut med ett generellt yrkande på hyreshöjningar runt 10 procent.

– En hyreshöjning på över 800 kronor vore ganska saftigt. Jag har aldrig tidigare känt att vi har det ekonomiskt dåligt, men i år har det börjat förändras. Det känns som att allt blivit osäkrare. Hur långt ska det gå?

Läs också3 000 hyresgäster får betala hyreshöjning och kristillägg till Balder

Efter att ha läst om Fastighetsägarnas utspel säger hon att hon blir ”lite trött”.

– De har extra kostnader nu, och det är jobbigt läge. Men elpriserna kommer antagligen att gå ner igen i framtiden. Hyrorna kommer aldrig att sänkas. Höjs de med 10 procent kommer det bara att bli det nya utgångsläget, säger Maja Fjällbäck.

Hon blir också provocerad av jämförelsen med villaägares höjda kostnader.

Läs ocksåVärmepump blir tillval - så stoppar Jonnie och grannarna chockhöga elräkningarJonnie Johansson, Kävlinge, värmepump, KKB

– Villaägare kan påverka sin situation när det gäller till exempel uppvärmning. Det kan inte vi. Vi sitter i Stenas händer. Det är de som väljer hur täta fönster vi ska ha. Vårt handlingsutrymme är ganska litet.

Maja Fjällbäck ifrågasätter Fastighetsägarnas argument att deras medlemsföretag inte har några marginaler.

– Det kan inte vara speciellt ekonomiskt riskabelt att ha hyreshus när det är bostadskris. Alla måste ju bo någonstans. Det känns inte som en osäker bransch precis. Men nu har de en förevändning att safta på. Att de säger att de egentligen behöver höja hyrorna med 25 procent är ju bara löjligt.

Blir du överraskad av kravet?

– Det är ju stora företag, de är inte altruister. Deras syfte är att tjäna pengar. Och det är otroligt starka krafter. Om inte Hyresgästföreningen funnits hade vi inte haft en chans, maktfördelningen är enormt skev. Nu måste vi stoppa dem, säger Maja Fjällbäck.

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Självförsörjande på el – men hyresgästernas räkning rusar 650 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.