Annons

Västsverige: Rot fyra gånger större än bostadsbidraget

Göteborg Nära 1,5 miljarder kronor. Så mycket fick bostadsägare i Västsverige i rotavdrag år 2011. Det är fyra gånger mer än vad andra hushåll fick i bostadsbidrag.

Du som anlitar ett företag för att bygga om eller reparera hemma kan med hjälp av rotavdraget få halva arbetskostnaden betald av staten. Men den möjligheten finns inte för alla. För att använda avdraget krävs att du äger ett småhus, en bostadsrätt eller ett fritidshus. Däremot kan inte du eller din värd få rotavdrag för reparationer i din hyresrätt.

Användningen av rotavdraget är också ojämlikt fördelad, visar Hyresgästföreningen i en färsk undersökning. Allra mest används avdraget av personer med höga inkomster. De 15 procent rikaste i Västsverige – de som tjänar över 400 000 kronor om året – gjorde år 2011 rotavdrag på över en halv miljard, sammanlagt 627 miljoner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det kan jämföras med att bostadsbidragen i Västsverige – som betalas ut som stöd till hushåll med låga inkomster – samma år uppgick till 356 miljoner kronor.

Annons

Sören Olsson, professor emeritus vid Göteborgs universitet, är förvånad över att rotavdragen i Västsverige är så mycket större än de samlade bostadsbidragen.

– För låginkomsttagare är det en väldigt liten satsning som görs från statens sida. Det ser inte riktigt bra ut ur rättvisesynvinkel, och innebär att hyresboendet har sämre ekonomiska villkor, säger han.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Statistiska centralbyrån, SCB, har själv ingen officiell definition om var gränserna går för att räknas som hög- låg- eller medelinkomsttagare. Men ett sätt att avgöra vem som är ”höginkomsttagare” är att titta på brytpunkten för statlig inkomstskatt. År 2011, som siffrorna i artikeln bygger på, gick gränsen för att betala statlig inkomstskatt vid en årsinkomst på 383 000 kronor, eller ungefär 31 900 kronor i månaden.

Annons

Om du har rätt till bostadsbidrag beror på en rad saker: din inkomst, boendekostnad, bostadens storlek och antalet barn. Sedan 1997 har inte inkomstgränserna för när man har rätt till bostadsbidrag höjts. Eftersom nästan allting annat i samhället hela tiden blir dyrare, innebär det att allt färre har rätt till bostadsbidraget.

Fakta: Vem är höginkomsttagare?

Sedan 2011 har gränsen, eller ”brytpunkten” för att betala statlig inkomstskatt höjts. År 2013 kan du ha en årsinkomst på 426 300 kronor utan att betala statlig inkomstskatt. Det motsvarar en månadsinkomst på 35 525 kronor.

År 2011 var medianinkomsten för boende i Västsverige 238 000 kronor, eller knappt 20 000 kronor i månaden. Då har man tagit hänsyn till att en del människor jobbar deltid, och att exempelvis a-kassa eller sjukpenning också räknas som inkomst.

Det geografiska område, ”Västsverige”, som åsyftas i artikeln är de 13 kommuner som ingår i Hyresgästföreningen Region västra Sverige – från Varberg i söder till Orust i norr.

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.