Annons

Vattenläcka avslöjade rena misären – levde bland sopor och kattbajs

Malmö Kattbajs, sopor och massvis med flugor. I ett sekelskifteshus på en av Malmös finaste adresser låg den misskötta lägenheten med omfattande fuktskador. Enligt värden en "svår sanitär olägenhet". Nu är hyresgästen uppsagd. LÄS OCKSÅ: Hit kan du vända dig om du har problem.
En vattenläcka avslöjade ren misär i sekelskifteshuset på en av Malmös finaste adresser. Nu är kvinnan i Malmö uppsagd från sin lägenhet.
Foto: Hyresnämnden/Anders Paulsson

Det var hyresvärdens egen husvärd som först slog larm i sent i våras. Husvärden vägrade dock gå in i lägenheten på grund av ”odör och flugor”. Kort därefter började vatten rinna in till grannen på våningen under. Då krävde hyresvärden tillträde till lägenheten för att undersöka vattenskadan. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Även om värdens egen personal ibland blev insläppt blev hyresvärden ändå tvungen att hota med kronofogden för att få tillträde till lägenheten tillsammans med det företag som de anlitat för att undersöka och åtgärda vattenläckan. ”Släpper du inte in oss kommer vi att anlita Kronofogdemyndigheten för att komma in. Det kostar pengar och du måste betala för det”, skrev värden till hyresgästen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Sopor och kattbajs i lägenheten i centrala Malmö. Nu är kvinnan uppsagd.
Hyresgästen levde i rena misären mitt i Malmö.

I hyresvärdens egna ärendeanteckningar som rör lägenheten står det att de övervägde att tillkalla polis om de inte skulle bli insläppta.

Annons

Stora mängder kattavföring på golven

Socialförvaltningen blev inkopplad och när hyresvärden väl fick tillträde till hela lägenheten möttes personalen av en grovt nedsmutsad lägenhet med stora mängder kattavföring på golven. Det var ostädat och golven täckta med sopor. ”Toavasken var helt svart”, skriver hyresvärden i sina anteckningar. Hallgolvet var dessutom täckt med vatten.

Hyresgästen är nu uppsagd och kan tvingas flytta. Värden menar att hyresgästen ”åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet inte bör förlängas”. Fallet ligger nu på hyresnämndens bord.

Annons
Läs ocksåSonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit uppHans och Elijah

 

Fakta: Hit kan du vända dig om du har problem i ditt boende
  • Som hyresgäst är du skyldig att sköta om din lägenhet och betala hyran i tid. Får du problem – kontakta hyresvärden och se om ni tillsammans kan hitta en lösning, innan det är för sent. I värsta fall kan du förlora din bostad.
  • I kommunerna finns olika typer av hjälp att få. Du kan till exempel kontakta socialtjänsten. I Malmö finns boendepedagoger specialiserade på samlarmani eller hoarding disorder hjälper den som är drabbad. Den typen av riktad hjälp är nästan unik i landet. Även Stockholm har ett samlarteam. Malmö samlarteam går att nå här.
  • Är du över 18 år och har en funktionsnedsättning kan du ansöka om boendestöd.
  • I vissa kommuner finns speciella vräkningsteam som har till uppgift att stötta hyresgästerna och förhindra vräkningar. I Malmö hittar du kontaktuppgifter till teamet här.
  • 1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra.
  • Mår du akut dåligt – uppsök närmaste psykiatriska akutmottagning.
Fakta: 2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa
Stig Johansson, 69, kommer nu att bli av med lägenheten han haft i 34 år. Orsak: han har stört grannarna.
Stig Johansson, 69, kommer nu att bli av med lägenheten han haft i 34 år. Orsak: han har stört grannarna.

Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att minst 2 000 personer i Sverige lever som hemlösa efter att ha vräkts på grund av psykisk ohälsa. Det handlar både om personer som stör och hotar grannar, om hyresgäster som samlar saker eller som bara mår alltför dåligt för att klara av att betala hyran.

Läs mer:
2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Det finns ingen officiell statistik kring varför personer förlorar sina hyreskontrakt men när Hem & Hyra undersökte ett halvårs skånska ärenden fanns ett tiotal med uppenbar koppling till psykisk ohälsa. I Stockholm och Göteborg fanns liknande mönster.

Läs mer:
Stig spelar musik och sjunger – efter 34 år som hyresgäst är han inte längre välkommen
Grannar lider när sjuka inte får hjälp
Dödsvrål och grova hot – hyresgäster tvingas flytta efter störningar

Fakta: Då måste du släppa in hyresvärden i din lägenhet
  • Enligt hyreslagen har hyresvärden rätt att få tillträde till din lägenhet. Det gäller till exempel om det uppstår en misstänkt vattenskada eller gäller någon annan typ av mer akuta ”förbättringsarbeten”.
  • Gäller det mindre ”förbättringsarbeten” kan man få en månad på sig. Hyresvärden ska alltså i god tid anmäla att man behöver tillträde till lägenheten.
Läs också Cannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla fel Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.