Annons

Vätterhem på stadiga ben

Jönköping Förra året ökade Vätterhem sin vinst med 164 procent jämfört med 2012, visar Hem & Hyras granskning. En lägenhet på 75 kvadrat gav bolaget nästan 9 000 kronor i vinst.

Det är en färgsprakande höstdag i Jönköping och Svenna Jensen är ute och strosar.

– Vinsten är ju mer än en månadshyra för mig, nästan två. Jag tycker att pengarna ska komma hyresgästerna till gagn på något sätt. Man kanske kan frysa hyran någon gång. Jag förstår inte logiken i att gå så mycket i vinst och samtidigt ska hyrorna höjas varje år, säger han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag är också kritisk till att kommunen tar pengar till sociala satsningar som alla borde vara med och betala, inte bara vi hyresgäster.

Svenna Jensen tycker att vinsten ska gå till att bygga nytt. Det tycker även Thorbjörn Hammerth, vd för Vätterhem.

Annons

– Vi vill använda vinsten för att bygga bostäder, säger han och förklarar den kraftiga vinstökningen:

Läs ocksåKBAB gör storvinst - ägaruttag kritiseras

– Det är inte så att vi har ökat vår vinst utan den är på ungefär samma nivå som 2012. Att det blivit så här beror på ett nytt sätt att redovisa där det som tidigare bokförts som underhåll nu bokförs som investering.

Hyresgästen Shakila Barati bor med sin man och fyra barn i en femma.

– Jag tycker att vinsten kan gå till satsningar på diskmaskin och större kyl och frys för hyresgästerna. Det vore jättebra. Vi har en stor lägenhet men kylen är så liten så för oss blir det ett problem.

Annons
Läs ocksåUppsala växer med pengar från hyrorna

Hem & Hyras granskning visar att Vätterhem rankas till plats 19 bland de 50 största kommunala bostadsbolagen i landet, sett till resultat före skatt rensad från extraordinära och jämförelsestörande poster, exempelvis vinster från försäljningar. Resultatet är från årets årsredovisning och avser 2014.

Vinster i kronor per kvadratmeter och år landar för Vätterhem på 119 kronor år 2014. År 2012 låg den på 45 kronor.Vinstern för en lägenhet på 75 kvadratmeter hamnar på 8 931 kronor per år, jämfört med 3 381 kronor år 2012.

Fakta: Nytt sätt att redovisa påverkar vinsten

Hem & Hyra låter vartannat år företaget Stella Borealis granska de 50 största kommunala bostadsbolagens årsredovisningar.
Granskningen visar att vinsterna totalt sett ökat kraftigt (195 procent). 42 av 50 företag visar en högre vinst.
1 januari 2014 infördes ett nytt redovisningssystem som för med sig att kostnader för underhåll minskar eftersom stor del av dessa redovisas som investering och blir ökade synliga tillgångar. Detta påverkar årets resultat som därför inte är jämförbart med tidigare årsredovisningar.
Osäkerheten gällande vinst per lägenhet ökar ju större andel lokal­er bolagen har. Vätterhem är ett av tolv bostadsbolag som har en lokal­andel som är 15 procent eller mer.

Läs mer:

Din hyra betalar simhallar och vägar

Öbo ökade mest

Läs också Vinstyft för Örebrobostäder - tjänar 8 000 per lägenhet Kalmarhem sparar i ladorna de goda åren Solveigs hyra – värdens vinst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.