Annons

Vinstyft för Örebrobostäder – tjänar 8 000 per lägenhet

Örebro Öbo i Örebro gick på två år från förlust till 68 miljoner i vinst. Nu vill kommunen ha 30 miljoner av bolaget. Dubbelbeskattning, dundrar Hyresgästföreningen.

Det går bra för de kommunägda bostadsbolagen. Hem & Hyras nyligen presenterade granskning visar att de 50 största företagen i landet gjorde en sammanlagd vinst med 4,3 miljarder kronor 2014. I 42 av företagen ökade vinsten jämfört med förra granskningen 2012.

Företagen inom Hyresgästföreningens region Mitt utgör inga undantag. De största företagen i Dalarna, Södermanland, Värmland och Örebro tjänade mellan 4 000 och 15 000 kronor per lägenhet (75 kvadratmeter).

Extra bra gick det för Karlstads Bostads AB, det sjätte lönsammaste kommunägda bostadsbolaget i Sverige förra året.

Styrelseordföranden Thomas Ohlsson, en centerpolitiker, låter glad men samtidigt lite besvärad över sjätteplatsen på vinstlistan:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är lite jobbigt att det alltid blir så vilda diskussioner om att vi gör stora vinster. Men det är vår ägare som satt det här avkastningskravet, säger han.

Thomas Ohlsson menar att det långsiktigt i alla högsta grad gynnar hyresgästerna att KBAB har en sund ekonomi och levererar en god vinst.

– Tack vare det har vi bland annat kunnat rusta 98 procent av våra miljonprogramområden utan att behöva ta nya lån. Men det får vi sällan cred för.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Styrelseordföranden är mer tveksam till att en del av vinsten – i år förmodligen 12 miljoner – tas ut som aktieutdelning av ägaren Karlstad kommun.

Annons

– Det vore bättre om vi fick uppdrag att göra saker för de pengarna.

Helena Frisk, ordförande för Hyresgästföreningen region Mitt, har en ännu tydligare uppfattning:

Läs ocksåDe bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"En man som visar en fågelholk för en kvinna.

– Vinsterna ska stanna i bolagen. Annars tvingas hyresgästerna vara med och betala dubbelt upp för kommunal verksamhet. Det är en dubbelbeskattning som vi inte alls gillar.

Från Hyresgästföreningens sida tar man nu upp KBAB:s goda ekonomi som ett tungt argument i de pågående förhandlingarna om 2016 års hyror.

– Vi ser det som naturligt att det blir ett nollavtal, säger regionordföranden.

I Hem & Hyras granskning av värdarnas vinster är det ytterligare ett företag i region Mitt som sticker ut. Nämligen Örebrobostäder som från 2012 till 2014 förbättrade sitt resultat med nästan 10 000 procent, från minus 80 kronor till plus 7 805 per normaltrea.

Raketökningen förklaras med att Öbo under en treårsperiod 2010–2012 medvetet avstod från vinster för att kunna satsa extra mycket på renoveringar.

– Vi styrde medvetet mot noll för att kunna använda pengarna. Nu ligger vi på en normal underhållsnivå igen, vilket gör att vinsten ökat mycket i jämförelse, säger vd:n Ulf Rohlén.

Annons

Det förbättrade resultatet har inneburit att kommunledningen nu sett utrymme för att göra en så kallad värdeöverföring från Öbo till kommunkassan med 30 miljoner kronor.

– Vi har samma inställning där som till Karlstads aktieutdelning. Pengarna ska stanna i bolaget, säger Helena Frisk.

Är det inte bra bra med sunda och lönsamma bostadsbolag?

– Jo, bolagen ska gå med en rimlig vinst. Det gynnar hyresgästerna på sikt om företagen kan ta hand om sitt underhåll på ett bra sätt. Men de vinster som görs ska återinvesteras direkt i bolagen, inte gå till sådant som ska betalas med skattepengar.

I lönsamhetsrankingen placeras sig alltså KBAB som nummer sex. Öbo är 25:a, Eskilstuna Kommunfastigheter 27:a, Kopparstaden i Falun 34:a och Tunabyggen i Borlänge 41:a.

Fakta: Värdarnas vinster

Företag Vinst/lgh 2014 Vinst/lgh 2012 Ägaruttag 2014 Plats 50 största
Karlstads Bostads AB 14 846 8 193 10 000 000 6
Örebrobostäder 7 805 – 80 0 25
Eskilstuna Kommunfast. 6 556 3 350 3 204 000 27
Kopparstaden, Falun 5 440 2 018 360 000 34
Tunabyggen, Borlänge 3 832 2 565 1 285 000 41
Läs också Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.