Annons

Solveigs hyra – värdens vinst

Göteborg Bostadsbolaget i Göteborg har nära femdubblat sin vinst på två år. Partillebos vinst ligger stadigt bland de högsta i landet. Mer muskler för hyresgästernas bästa, hävdar värdarna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Solveig Bovin skulle gärna se att de goda resultaten kom hyresgästerna till del i form av lägre hyra. Samtidigt är hon glad att Bostadsbolaget har råd att satsa på trivsel, som planteringar och utemiljö.

Solveig Bovin har bott i sin tvåa på Smörslottsgatan vid Östra sjukhuset i Göteborg i 20 år. Hon betalar 4 750 kronor i månaden för sina 54 kvadrat. På ett år blir det flera tusenlappar i ren vinst för hyresvärden, kommunägda Bostadsbolaget. Det visar Hem & Hyras granskning av resultaten hos landets 50 största kommunala bostadsbolag.

Bostadsbolaget har dessutom ökat vinsten från 22 till 107 kronor per kvadrat på bara två år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De kanske kunde sänka hyran med några hundralappar, tycker Solveig Bovin.

Anita Zetterman hyr en trea på 80 kvadrat på Oxledsvägen i Partille. För den betalar hon 6 400 kronor i månaden. Samtidigt tjänar hyresvärden, kommunägda Partillebo, över 20 000 kronor om året på en typlägenhet ungefär som Anitas. I själva verket har vinsten ökat från 152 till 278 kronor per kvadrat de senaste två åren.

– Det trodde jag inte, att det var så mycket, utbrister Anita Zetterman när hon får höra det.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Samtidigt tycker hon om sin värd. Hyran känns ändå rimlig, och hennes hus har nyligen fått en rejäl översyn och försetts med inglasade balkonger.

Annons

Enligt Partillebos vd Pär Linder är resultatnivån nödvändig.

– Ur en kundaspekt kan detta vara svårt att förstå. Men vi gör enorma investeringar, ska fortsätta underhålla våra fastigheter och måste klara framtiden på egna meriter. Av underhållspengarna går en tredjedel till standardhöjningar. Vi tror inte att kunder i framtiden nöjer sig med att ett hus ser likadant ut i 50 år, säger han.

Läs ocksåHaveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörsHyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.

Just Partillebo har en ovanligt stor andel lokaler i sitt bestånd. Men Pär Linder ser ingen risk för att hyresgästerna får stå för några extra kostnader.

– Två tredjedelar av resultatet är på bostadssidan. Men vi är oerhört noga med att den ena inte ska betala den andra.

Bostadsbolagets ekonomichef Magnus Adamsson framhåller att företagets goda resultat delvis beror på ett nytt sätt att redovisa. Men också på låga räntor, varma vintrar och god hushållning.

Annons

– Vi har varit lyckosamma de sista åren och har en god ekonomi. Vi klarar ett bra underhåll på våra fastigheter och ombyggnad i befintligt bestånd med egna pengar. Det är viktigt, säger han.

Bostadsbolaget delade i fjol ut 1,2 miljoner kronor till kommunen. Övrig vinst kommer hyresgästerna till del, menar Magnus Adamsson.

– Du får hjälp så fort något går sönder, och efter var tolfte år har du rätt till målning och tapeter. Vissa år får du inget gjort, och tycker kanske du betalar mycket i hyra. Men år 13 får du mycket mer än vad vi har i vinst på din lägenhet. Så det går i cykler, säger han.

Fakta: Vinst per lägenhet

Så här mycket tjänade regionens största kommunala värdar 2014, omräknat på en typlägenhet om 75 kvadratmeter:

Partillebo 20 826 kronor
Förbo 12 501 kronor
Bostadsbolaget 8 009 kronor
Varbergs Bostad 5 171 kronor
Familjebostäder 5 011 kronor
Poseidon 4 768 kronor

Källa: Hem & Hyra/Stella Borealis

Läs också Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.