Annons

Kalmarhem sparar i ladorna de goda åren

Kalmar Hem & Hyra har granskat de 50 största kommunala bostadsbolagens vinster. Kalmarhem, som är ett av de bolagen, använder sin vinst för att möjliggöra olika satsningar.
Foto: Linda Alfons
Belinda Nakiwala har inte tänkt så mycket ifall hennes hyresvärd går med vinst, men tycker att det känns bra att veta att den vinst som blir stannar i bolaget.

Agneta Waller är på väg till järnvägsstationen när hon kommer gående genom Sandåsområd­et. Hon bor i en av Kalmarhems lägenheter i Norrliden.

– Att de måste gå med något slags vinst det förstår jag ju, säger hon. Jag tycker det ska stanna kvar hos Kalmarhem och gagna hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra året gick Kalmarhem i vinst med 107 kronor per kvadratmet­er. Det gör att de hamnar i mittenskiktet bland Sveriges 50 största hyresvärdar.

Vinsten ökar på bolagets eget kapital som utgör en ekonomisk buffert. Det egna kapitalet använder Kalmarhem till större underhållsarbeten, som stambyten, och till att bygga nya lägenheter.

– Om du ska köpa en villa kan du inte gå till banken och låna hundra procent. Då tar banken hela risken. Det är likadant för oss. Om vi ska bygga måste vi ha en viss mängd kapital för att klara av det, säger Kalmarhems vd Britt Johansson.

Läs ocksåKalmarhem vill att hyresgäster ska agera mot våld i hemmet

– Vi måste alltid hålla näsan över vattnet för att klara oss när det blir tuffa år. De år det går bättre samlar vi i ladorna.

Annons

De pengar som Kalmarhem samlar på sig bidrar till att jämna ut toppar och dalar i ekonomin.

– Ett stabilt företag som har en god ekonomi, det har hyresgäst­erna också glädje av. För blir det dålig ekonomi tvingas man spara in på andra åtgärder, säger Britt Johansson.

Läs ocksåKalmarhem höjer hyran med 1,8 procent

På Bremerlyckan bor Belinda Nakiwala, hon tycker att det är bra att Kalmarhems vinst stannar i bolaget.

– Det är bra att veta, tycker hon.

Så stor var vinsten hos Kalmarhem och Karlskronahem
Vinst * (kronor/kvadratmeter) Vinst per typlägenhet (75 kvm) och år (kronor) Utdelning (kkr)
Placering * Företag 2014 2012 Förändring 2014 2012 2014
23 Kalmarhem 107 NY 8 061 NY 301
47 Karlskronahem 24 22 10% 1 820 1 658

0

Annons

* Hur företaget rankas bland de 50 största kommunala bostadsbolagen i landet när det gäller företagens resultat före skatt rensad från extraordinära och jämförelsestörande poster, exempelvis vinster eller förluster vid fastighetsförsäljningar. Tabellen visar även utdelning till ägaren.

Läs mer:

Din hyra betalar simhallar och vägar

Öbo ökade mest

Fakta: Bolagens vinst

Hem & Hyra låter vartannat år företaget Stella Borealis granska de 50 största kommunala bostadsbolagens årsredovisningar.
Osäkerheten gällande vinst per lägenhet ökar ju större andel lokal­er bolagen har. Karlskronahem är ett av tolv bostadsbolag som har en lokal­andel som är 15 procent eller större.
Kalmarhem ingår i undersökningen för första gången.

Läs också Kalmarhem kräver plötsligt straffavgift  I Kalmar får alla studenter tak över huvudet Kalmarhem gör studentbostäder till vanliga hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.