Annons

Vill skapa frivilliga kameraregler

Göteborg ​​I stället för långdragna domstolsprocesseer försöker nu Datainspektionen få en frivillig branschöverenskommelse mellan fastighetsägare och hyresgäster om vilka regler som ska gälla för kameraövervakning i hyreshus.
Bakgrunden är det uppmärksammade fallet av kameraövervakning i ett hyreshus på Västanvindsgatan i Göteborg där hyresvärden monterat in övervakningskameror i såväl tvättstugor och soprum som i trapphusen.
Hyresvärden, som består av ett antal medlemmar i samma familj och som arbetar under samlingsnamnet Stensjö Fastigheter, anser att kamerorna är nödvändiga för att förebygga brott och skadegörelse i fastigheten och därmed öka tryggheten för hyresgästerna. Men en tidigare hyresgäst i huset höll inte med utan anmälde övervakningen till Datainspektionen (D1).
DI ifrågasatte inte hyresvärdens motiv för övervakningen och ansåg att kameraövervakning i till exempel tvättstuga och soprum kunde vara acceptabelt förutsatt att hyresgästerna var informerade om att övervakning förekom och att vissa regler för hur länge bilderna får lagras följdes.
Men däremot ansåg DI att övervakning i trapphus var ett alldeles för starkt ingrepp i den personliga integriteten och att det därmed stod i strid med personuppgiftslagen.
–  Även andra personer än de boende, till exempel gäster passerar genom entréer och trapphus. Genom att kameraövervaka entréerna kan fastighetsägaren på ett mycket detaljerat och ingående sätt kartlägga hyresgästens vanor och bekantskapskrets, motiverade DI:s generaldirektör Göran Gräslund beslutet.
Men fortfarande rullar kamerorna i hyreshuset på Västanvindsgatan liksom i flera andra av Stensjöfastigheters hyreshus. Hyresvärden har nämligen valt att överklaga DI:s beslut till länsrätten och oavsett vilken part som vinner där kan den förlorande parten gå vidare till kammarrätten för en ny prövning. Kammarrättens dom kan i sin tur överklagas vidare till regeringsrätten, en process som kan komma att ta flera år.
För att undvika fler utdragna rättsprocesser har DI därför kommit överens med Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen om att försöka arbeta fram en frivillig branschöverenskommelse om vilka regler som ska gälla för kameraövervakning i flerbostadshus. DI:s uppgift blir att se till en sådan branschöverskommelse inte står i strid med personuppgiftslagen.
Förhoppningen är att en överenskommelse ska kunna vara klar till 1 juni nästa år och i väntan på det kommer DI ”endast i undantagsfall att inleda tillsynsärenden mot enskilda fastighetsägare”.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.