Vinst för Ydrebostäder – för första gången på tio år

Ydre För första gången sedan 2005 går Ydrebostäder med vinst. 2014 års resultat blev ett överskott på 700 000 kronor.

Det kommunala bostadsbolaget Ydrebostäder har ett besvärligt decennium bakom sig. Många tomma lägenheter och för låga hyresnivåer i förhållande till kostnaderna pekas av vd:n Urban Tordsson ut som de främsta orsakerna. I en intervju med Hem & Hyra 2012 målade han upp en svart bild av bolagets ekonomiska verklighet och konstaterade att Ydrebostäder var på väg mot konkurs om inte läget förbättrades.

Efter ytterligare ett par år med minusresultat gick bolaget till sist med vinst förra året, vilket inte har hänt sedan 2005.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Det var helt nödvändigt för annars hade vi tvingats upprätta en kontrollbalansräkning och det hade blivit riktigt tufft för oss. Då hade vi inte kunnat utföra något underhåll, säger Ydrebostäders vd Urban Tordsson.

I stället hade bolaget tvingats vidta besparingsåtgärder. En kontrollbalansräkning måste upprättas när det egna kapitalet minskat till under hälften av det registrerade aktiekapitalet i ett bolag, en gräns som Ydrebostäder var på väg att närma sig.

Urban Tordsson är lättad.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

– Ja, det känns bra.

Han menar att vändningen är ett resultat av den åtgärdsplan som upprättades för några år sedan.

– Vi har byggt nytt, sålt av, gjort apportemission och strukturerat om. Det börjar ge verkan nu och har lett till att vakansgraden har sjunkit.

Läs ocksåDet blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan

Apportemission innebär att ett bolag ger ut nya aktier som betalas med annat än pengar, till exempel fastigheter. I det här fallet fördes flera kommunala fastigheter, bland annat kommunhuset, över till Ydrebostäder. I gengäld fick kommunen nya aktier och bolagets sammanlagda aktiekapital ökade rejält, med 13,7 miljoner kronor till totalt 20,5 miljoner. Detta genomfördes 2013 och syftet var, förutom att öka aktiekapitalet, att ge Ydrebostäder trygga hyresintäkter från de kommunala verksamheterna.

Men det är framför allt att färre lägenheter står tomma som har fått Ydrebostäder på fötter igen. För fem år sedan var 20 procent av lägenheterna outhyrda. I dag är siffran fortfarande högre än hos de kommunala hyresvärdarna i grannkommunerna, men har sjunkit till 6,5 procent.

Förutom de åtgärder som kommunen och bolaget själva vidtagit, så har en ökande befolkning också hjälp till att fylla Ydrebostäders lägenheter.

Urban Tordsson ser ljust på framtiden.

– Det känns bra att vi har råd att underhålla våra hus.

Läs också Minussiffror för tre av länets allmännyttor Nytt tungt år för Jämtlands allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.