Annons

Vinstutdelning studsar tillbaka

Dalarna Nu kommer Tunabyggen i Borlänge att få behålla vinsten bolaget fått efter lägenhetsförsäljningar. Tidigare har kommunen lagt beslag på en stor del. En seger, menar Hyresgästföreningen.
Foto: Lena Mattsson
Tunabyggen har bland annat sålt fastigheter i Bullermyren. Köpare var Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Tidigare beslutade Borlänges politiker att plocka ut 34 miljoner kronor från allmännyttiga Tunabyggen. Pengarna, från räkenskapsåret 2017, gick till det kommunala koncernbolaget Borlänge Kommuns Förvaltnings AB, BKF, där bland annat Tunabyggen ingår.

Merparten, 29,4 miljoner kronor, kom från lägenhetsförsäljningar som bostadsbolaget hade gjort.

Läs också503 lägenheter på Bullermyren och Tjärna Ängar ska säljas

Värdeöverföringen skedde mot Tunabyggens vilja. Styrelsen ville att pengarna skulle stanna kvar i bolaget, för att användas till att renovera befintliga bostäder och bygga nya.

Även för räkenskapsåret 2018 kommer Tunabyggen att stå för en vinstutdelning till BKF. Det handlar om 24,7 miljoner kronor, pengar som också kommer från lägenhetsförsäljningar.

Men – samtidigt får bostadsbolaget tillbaka exakt lika mycket pengar i form av ett koncernbidrag.

Läs ocksåHyresgäster maktlösa vid försäljningar

– Så det handlar om ett nollsummespel, säger Tunabyggens vd Jörgen Olsson.

Anledningen till transaktionerna är att skatten minskas totalt i koncernen. Upplägget är förankrat hos revisorer liksom hos övriga bolag inom koncernen, understryker Olsson.

Annons

– Det här är en helhetslösning, en smart sådan.

Läs ocksåSBB köper av Kopparstaden igen

Jörgen Olsson tycker att bolaget haft en bra dialog med kommunen.

– Ägaren har lyssnat på vårt behov och vet vilka utmaningar vi står inför, säger han.

Hyresgästföreningen har sedan i höstas bedrivit kampanjen ”Sluta ta” där man protesterar mot beslutet om värdeöverföringen på 34 miljoner kronor.

Föreningen menar, i likhet med Tunabyggen, att pengarna borde ha använts av bolaget för att renovera och bygga nya bostäder.

Totalt har 674 hushåll skrivit under uppropet och talongerna kommer att överlämnas till kommunfullmäktiges politiker vid ett möte den 16 april.

Annons

Hyresgästföreningen är nöjd med kampanjen som man menar har påverkat politikerna att låta pengarna från räkenskapsåret 2018 stanna i bolaget.

– Värdeöverföringen på 34 miljoner kronor är inget vi kan göra något åt – de pengarna har de redan tagit. Men vi måste se till att de inte fortsätter med det här och det verkar vi ha lyckats med. Det känns bra, säger Agneta Fahleson Ericsson, ordförande i Hyresgästföreningen Borlänge-Gagnef.

Socialdemokraten och fullmäktigeledamoten Kenneth Persson är styrelseordförande i Tunabyggen. Han håller med om att politikerna har påverkats av Hyresgästföreningens kampanj.

– Den har så att säga satt sina spår. Man (politikerna) tänker väl att man inte ska ha en sväng till med Hyresgästföreningen utan att det handlar om att använda pengar från försäljningarna till att investera i stället, säger Kenneth Persson.

Han bekräftar även att det inte är aktuellt med fler försäljningar av lägenheter.

Läs också SBB köpte av Tunabyggen Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.