Annons

Olika stor risk att bli vräkt beroende på var man bor

Nyheter Förra året verkställde Kronofogden drygt 1 900 vräkningar. Ytterligare 3 400 hushåll riskerade vräkning, oftast på grund av obetald hyra.
Foto: Eva Jacobsson
Redan i det första betalningsföreläggandet från kronofogden får hyresgästen besked att det innebär en uppsägning och kan leda till vräkning.

Varken antalet ansökningar om avhysning eller antalet vräkningar skiljer sig nämnvärt från 2016. Jämför man däremot hur vanligt det är med vräkning i olika delar av landet finns stora skillnader, visar Hem & Hyras bearbetning av statistiken. Hur ser det ut där du bor? Se nedanstående lista.

I vissa län var det 2017 mer än dubbelt så vanligt med vräkningar än i andra, visar den senaste statistiken från Kronofogdemyndigheten. En granskning av statistiken för tidigare år visar att det inte handlar om tillfälligheter.

Läs också"Avhysningar ett misslyckande"

I Jönköping, Kronoberg och Västerbotten vräktes förra året sex hushåll per 10 000 lägenheter, vilket innebär att risken att vräkas var lägst i de länen. Även under 2015 och 2016 var siffran jämförelsevis låg.

Situationen var helt annorlunda i Dalarna med 14 vräkningar per 10 000 lägenheter. 2015 och 2016 handlade det om 19 respektive 15 vräkningar per 10 000 lägenheter.

Annons

Även i Södermanland har risken för vräkning varit större än i andra delar av landet under de senaste tre åren. Hur ser det ut i ditt län? Se tabellen nedan.

Läs ocksåDen oskrivna historien om Stockholms vräkningar

– Min uppfattning är att skillnaderna både kan bero på förhållandet utbud efterfrågan på lägenheter, men också på hur hyresvärdar agerar. Mitt paradexempel är Örebro där man har väldigt många ansökningar, men få verkställda. Jag har fått det förklarat att Örebrobostäder agerar väldigt snabbt och jobbar parallellt både med ansökan till Kronofogden och vräkningsförebyggande mot hyresgästerna, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogdemyndigheten.

Hans kollega Kim Jonsson, som jobbar med den förebyggande verksamheten, säger att vräkningar ofta går att förebygga.

– Sett över några år har våra ansträngningar att få till en lokal samverkan bidragit till färre vräkningar. Om hyresvärden och socialtjänsten fångar upp problemen tidigt, så är det lättare att lösa situationen. Att nio av tio ansökningar inte leder till en vräkning talar dock för att fler skulle kunna komma överens utan att blanda in oss. Det vore bättre för alla.

Annons
Läs ocksåEn månadshyra i skuld kan få dig vräkt

Statistiken visar också att betydligt fler ansökningar om avhysning under de senaste tre åren har slutat med vräkning i Skåne, Gotland och Värmland än i Örebro – där resulterade förra året bara vart femte ansökan i vräkning. Andelen var dubbelt så hög i de tre förstnämnda länen.

Risken att bli vräkt om man ligger efter med hyran är dock allra störst i Stockholm. Där resulterade förra året 47 procent av alla ansökningar om avhysning i vräkning. Under både 2015 och 2016 var andelen 45 procent. En granskning av statistiken för tidigare år visar att risken för vräkning stadigt har ökat. Förutom en tillfällig topp på 43 procent 2012, resulterade under åren 2011 till 2014 mellan 38 och 39 procent av ansökningarna om avhysning i vräkning.

Fakta: Så vanliga är vräkningar där du bor

I vissa län och kommuner är antalet vräkningar betydligt vanligare än i andra. I de båda flikarna listas antalet vräkningar per 10 000 lägenheter, samt antalet vräkningar i landets kommuner (kommuner med färre än fem vräkningar är bortgallrade).

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.