Annons

En månadshyra i skuld kan få dig vräkt

Jönköping I Småland vräks flest hyresgäster i Jönköpings län på grund av hyresskulder. Men Smålands största hyresvärd Vätterhem känner inte igen sig.

Totalt 24 hyresgäster i Småland vräktes i år, fram till september, för en hyresskuld på under 5 000 kronor. För fem hyresgäster hann skulden gå upp i över 50 000 kronor innan vräkningen var ett faktum.

Totalt vräktes 105 smålänningar under perioden till följd av hyresskulder. Sett per 100 000 invånare sker flest småländska vräkningar på grund av hyresskulder i Jönköpings län.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Smålands störste lokala hyresvärd Vätterhem ser vräkningar på grund av skulder som något som bara sker i undantagsfall.

Sedan omkring fem år tillbaka jobbar Vätterhem aktivt med att kontakta hyresgäster som vid flera tillfällen uteblir med hyran.

– En hyra eller två åker man inte ut på hos oss och det är vanligast att sånt händer vid den här tiden, kring jul, säger Kent Sandén, vd för Vätterhem, och fortsätter:

Annons
Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

– Bara i undantagsfall vräks någon hos oss på grund av ekonomiska skäl. Vi försöker hjälpa till i stället. Ofta är de tacksamma när vi tar kontakt. Vi lägger upp en betalningsplan och kopplar in socialen.

Den uppsökande verksamheten har även en annan positiv sida.

– Vi har mer eller mindre halverat våra hyresskulder.

Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

I år uppskattas den totala hyresskulden till Vätterhem bli ungefär en miljon kronor, omkring hälften räknar bolaget med att få tillbaka. De flesta skulder härrör från hyresgäster som slutat att betala hyran och sedan flyttat.

Så här stor var hyresskulden vid vräkningarna:

Annons
LÄN <5 000 kr 5 000–
10 000 kr
10 000–
20 000 kr
20 000–
50 000 kr
>50 000 kr Totalt antal
vräkningar
Jönköping 5 19 13 14 2 53
Kalmar 12 6 8 3 2 31
Kronoberg 7 6 5 2 1 21
Riket 331 382 315 225 100 1 353

Källa: Kronofogden. Hyresskuldens storlek i olika intervall för verkställda avhysningar i år, fram till september. Underlaget utgörs av de avhysningar där Kronofogden har en uppgift om hyresskuld och är inte att likställa med det totala antalet avhys-ningar, där exempelvis vräkning på grund av störning ingår.

Läs mer: Jens skämdes för att be om hjälp, riskerade att vräkas

Läs också Vräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga brister Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock" Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.