Annons

Tvättstugan – så nöjda är vi med den

Tips & Råd ​Trots konflikter är de flesta nöjda. Visst bråkar vi om ludd och tvättider, men de allra flesta använder ändå tvättstugan och tycker den är tillräckligt städad, enligt Hem & Hyras undersökning.
​Klicka på bilden för att få en större bild.

​Undersökningsföretaget Skop har frågat 1 000 hyresgäster om hur de tvättar (undersökningen är från år 2009).
Tre av fyra svarade att de använder en gemensam tvättstuga. Av dem var 71 procent nöjda med hur städad och ren tvättstugan brukar vara. Dock skiljer sig mäns och kvinnors uppfattning i den frågan.

Ett bostadsbolag som har märkt att man inte ger sig på den svenska tvättstugan hur som helst, är Lunds Kommuns Fastighets AB.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

LKF var tidigt ute med att installera tvätt- och torkutrustning i de enskilda lägenheternas badrum. Ett argument då, på 90-talet, var att så många var missnöjda med tvättstugorna. De skulle avvecklas successivt.

Men LKF har fått ändra uppfattning. Hyresgästerna vill ha sina gemensamma tvättstugor och nu testar bolaget att låta även de som fått tvättutrustning i sin lägenheten använda de gemensamma tvättstugorna.
–Det är bra när man har flera barn. I lägenheten är det svårt att få allt torrt, säger hyresgästen Pia Edvardsson.
Gunilla Flygare, marknadschef på LKF, säger:
–Jag tror att tvättstugan har fått lite av en renässans. Men det hänger också på att utrustningen och städningen fungerar bra.

Annons
Fakta: Du har rätt att tvätta:

Enligt hyreslagen ska det finnas tillgång till ”anordning för hushållstvätt” i fastigheten eller inom rimligt avstånd.
Tvättstugan ska vara anpassad till antalet boende. Om den är underdimensionerad kan det tas upp i hyresförhandlingarna.
Är tvättstugan dåligt skött kan du vända dig till hyresnämnden och begära ett åtgärdsföreläggande.
Vill du sätta in egen tvättutrustning så köp in installationen från hyresvärden. Annars kan du bli ansvarig för en eventuell läcka.

 

Tre tvätt-trender:
Kameraövervakning i tvättstugan. Kameror är tillåtna om filmerna sparas i högst två veckor enligt Datainspektionen.
Läs en bok medan du tvättar, låna hem en eller låna ut. Uppsalahem har satsat på bibliotek i tvättstugorna i Gottsunda. Barnböckerna har blivit särskilt populära.
Via din elektroniska nyckel registreras hur mycket du tvättar. Kostnaden hamnar på hyresavin och grundhyran sänks något. Rättvist och miljövänligt, tycker Karlstads Bostads AB.

Läs också Tvättstugan – källa till vänskap och konflikt Här är de elva vanligaste frågorna om ditt förråd Så undviker du tvättstugebråk Tvätta på rätt sätt - spara energi och tid Så tvättar du på rätt sätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.