Annons

Förtroendevald stängs av

Östergötland En förtroendevald inom Hyresgästföreningen i Östergötland anklagas för att ha uttalat sig främlingsfientligt. Nu sparkas hon från sitt uppdrag.
Foto: Jenny Knutsson
Enligt regionordförande Björn Johansson är suspension en ovanlig åtgärd inom Hyresgästföreningen. Senast det skedde i Östergötland var för två år sedan. Bilden har inget samband med artikeln.

Det var vid ett offentligt möte i Hyresgästföreningens regi i våras som några närvarande reagerade på hur kvinnan formulerade sig.

Enligt henne består anklagelsen i att hon ska ha sagt att hon kunde ta hand om överblivet korvbröd för att använda till kalkonkorv vid en grillfest i ett bostadsområde.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De menar att det bara är personer med utländsk bakgrund som äter kalkonkorv och att man därför inte får säga så. Men det har jag inte sagt.

Kvinnan förnekar att hon har uttryckt sig främlingsfientligt och menar att händelsen bottnar i att det finns personer som vill ha bort henne.

– Jag har verkligen inte sagt något rasistiskt alls. Jag är inte en sådan person. Om någon uppfattade det så borde de ha frågat mig direkt vad jag menade så kunde vi ha rett ut det. Så tycker jag att man alltid ska göra om man tycker att någon säger något som inte låter bra, säger kvinnan.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Hon berättar att hon är ledsen och känner sig orättvist behandlad.

Annons

– Jag har till och med gått ur som medlem nu, säger hon.

Händelsen blev ett ärende för regionstyrelsen, som beslutade att suspendera den förtroendevalda, det vill säga frånta henne uppdraget, i en lokal hyresgästförening. Hon har tidigare även haft uppdrag på föreningsnivå, som hon valde att lämna på eget initiativ.

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden

– Det var ett främlingsfientligt uttalande, enligt uppgifter från flera oberoende källor, säger

Hyresgästföreningens regionordförande Björn Johansson.

Vad som ska ha sagts vill han inte redogöra för i Hem & Hyra.

Annons

– Vi talar inte om det av hänsyn till den berörda, säger han.

En suspension kan överklagas till förbundsstyrelsen inom en månad från att den förtroendevalda har meddelats om beslutet. Det har inte skett i det här fallet och kvinnan säger att hon inte kände till den möjligheten och när hon fick veta att hon kunde överklaga var det redan försent.

Läs också: Lokala styrelsen i Boxholm avgår i protest mot beslutet

Fakta: Suspension

Regionstyrelsen kan, enligt Hyresgästföreningens stadgar, besluta att en medlem ”för viss tid eller tills vidare inte får inneha förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen”.
Beslutet kan överklagas till förbundsstyrelsen inom en månad.
Det aktuella ärendet har också utretts av etik- och stadgegruppen i Hyresgästföreningens region Sydost, dit Östergötland hör.

Läs också Inger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdes Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat"
Länkar

Förtroendevald stängs av

Gävleborg En förtroendevald i region Aros-Gävle har förskingrat över 7 000 kronor. Regionstyrelsen beslutade i dag att suspendera personen och göra en polisanmälan.

En förtroendevald i Hyresgästföreningen i Aros-Gävle har förskingrat 7 200 kronor av föreningens pengar. Medlemmen stängs nu av från alla former av förtroendeuppdrag under två år men kan fortsätta att vara medlem.

Trots att personen erkänt förskingringen blir följden alltså avstängning och polisanmälan. Regionstyrelsen har, bland annat på grund av det som skett, uppdaterat sina rutiner för hur ekonomiska oegentligheter ska hanteras.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi följer förbundets regler och i det här fallet handlar det om ett belopp långt över 1 000 kronor som är gränsen för vad som anses vara en väsentlig summa. Att erkänt spelar ingen roll, ett brott har begåtts och brott ska polisanmälas, säger regionordförande Torbjörn Rönnkvist.

Annons
Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades ner Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Efter månader av störd sömn tog Dick ett snack med epa-raggarna – ”Var väldigt nervös”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.