Annons

Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige – två kritiska motioner röstades ner

Uppsala Kritiken mot två suspenderingar av förtroendevalda förra året lyftes i ett par motioner när Hyresgästföreningen region Aros-Gävle höll regionfullmäktige på söndagen. Men motionerna röstades ner och Hans Eklund valdes enhälligt om som ordförande.
Regionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden
Foto: Petra Marandi Roos
"Alla kan kanske inte prata bostadspolitik med en politiker, men alla kan prata med en granne", sa förbundsordförande Marie Linder under sitt tal på regionfullmäktige i Uppsala.

Strax efter att de 64 ombuden hade satt sig till rätta i gradängsalen på Hotell Victoria i Uppsala inledde förbundsordförande Marie Linder morgonen med att tala om Hyresgästföreningens arbete inför valet. Sen tog Hans Eklund, regionordförande, vid och tackade alla förtroendevalda och anställda för det arbete de lagt ner under året. Han framhöll samtidigt att det var viktigt att tänka på Hyresgästföreningen som ett ”vi”.

– Vi har så mycket att slåss mot utåt att det vore bra att inte göra det så mycket inåt. Men vi behöver naturligtvis ha diskussioner – öppna och bra diskussioner – även inom organisationen, och det ska vi ha idag, sa han, innan han i brist på ordförandeklubba bankade en penna i bordet för att förklara fullmäktigemötet öppnat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Senare under dagen valdes han enhälligt om som regionstyrelseordförande, genom acklamation.

Hans Eklund i folkvimlet efter regionfullmäktige.
Hans Eklund valdes enhälligt om som regionordförande.

När det gällde de andra regionstyrelseposterna kom däremot yrkande om flera personer som inte fanns med i valberedningens förslag. Tre av fem av dem stod även bakom den ena eller båda motionerna som var kritiska till suspenderingarna i fjol. Utöver det ville ett ombud göra en nominering under sittande möte, men fick veta att endast personer som nominerats till valberedningen senast två månader innan fullmäktige var valbara.

Avgjordes i sluten omröstning

I och med att det fanns många olika kandidater till styrelseposterna begärde Hans Eklund sluten omröstning, där alla ombud fick kryssa i de fyra personer de helst ville se i regionstyrelsen. Det visade sig då att valberedningens förslag fick starkast stöd.

När två ersättare skulle väljas lyfte ombudet Mikael Bergström från Uppsala kritik mot att de som nominerats som ledamöter inte fanns med på listan över valbara att yrka på som ersättare.

Annons

– När man nominerar gör man ju inte det separat för ordinarie och ersättare, så har man blivit nominerad borde man vara valbar även som ersättare, sa han.

– Jag minns inte exakt vad det stod i informationen som gick ut inför nomineringarna, men jag håller med Mikael. Är man nominerad till ordinarie bör man vara valbar till ersättare, sa Hans Eklund.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

Efter en sluten omröstning valdes en av valberedningens kandidater, Kristina Nordgren från Enköping, och en kandidat som inte fanns med i valberedningens förslag, Peter Svensson från Västerås.

Kritik mot suspenderingar lyftes i motioner

Mot slutet av eftermiddagen tog fullmäktige ställning till de motioner som kommit in. ”Sedan sommaren 2021 har det bland tjänstemän och förtroendevalda inom folkrörelsen Hyresgästföreningen pågått ett direkt maktmissbruk mot förment obekväma förtroendevalda i region Aros-Gävle liksom på andra platser i landet. Vad som håller på att hända är att anställda i föreningen, som egentligen är till för de förtroendevalda, successivt tar makt över folkrörelsen med uppenbar toppstyrning och påföljande tystnadskultur som följd. Vem vågar uttrycka sitt hjärtas mening, om det kan leda till degradering, suspendering och uteslutning från förbundet?”, stod det i en av de två motioner som kritiserade suspenderingarna av två förtroendevalda i Uppsala förra året. De nio motionärerna krävde att de två besluten om suspendering skulle dras tillbaka eller i andra hand tas om av utomstående, professionella utredare för att undvika jäv, med representation av förtroendevalda i utredningen. De krävde också ”att alla kort läggs på bordet när det gäller vad som skett för att undvika olycklig ryktesspridning och för att förtroendet för folkrörelsen Hyresgästföreningen ska kunna återskapas”.

Den andra kritiska motionen lyfte att Hyresgästföreningens regler för hur utredningar vid suspenderingar ska gå till ändrades under samma period som de två suspenderingsprocesserna i Uppsala pågick. Ombudet som presenterade bakgrunden till motionerna berättade att de fått stöd med överväldigande majoritet på Uppsala-Knivsta-föreningens årsmöte.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

Regionstyrelsen framhöll i sitt skriftliga svar att suspenderingarna överklagats till förbundsstyrelsen och att förbundsstyrelsen ”efter sedvanlig utredning” ställt sig bakom dem, vilket innebär att suspenderingarna är behandlade och fastslagna enligt stadgarna.

– Precis som du säger ska vi diskutera och säga vad vi tycker och tänker. Men när det gäller motionen kan vi i regionfullmäktige inte sätta oss över förbundsstyrelsens beslut. Man kan också göra en sportreferens. Om en regel ändras spelas inte tidigare matcher om, kommenterade Hans Eklund.

Ombuden röstade för avslag på båda motionerna, genom acklamation.

Gruppfoto på den nya regionstyrelsen.
Region Aros-Gävles nya regionstyrelse. Bakre raden från vänster: Torbjörn Lööw, Robert Westin, Torbjörn Metsälä Lindell, Elin Loberg (vice regionordförande), Stefan Åhman, Tomas Östling, Peter Svensson. Främre raden från vänster: Catherine Maxdotter, Hans Eklund (regionordförande), Nina Westergren, Ulla-Maja Moilanen, Christina Nordgren. Längst till höger försöker regionchef Johan Pelling få en Hyresgästföreningen-flagga på plats i den hårda vinden. Rolf Meiding var inte med under regionfullmäktige.

Fakta: Så ser den nya regionstyrelsen ut

Regionordförande:

Hans Eklund, omval på två år

 

Ordinarie ledamöter på två år:

Torbjörn Lööw, Gävle-Älvkarleby-Ockelbo (omval)

Robert Westin, Uppsala-Knivsta (omval)

Nina Westergren, Östhammar (nyval)

Torbjörn Metsälä Lindell, Håbo (nyval)

 

Kvarstående ledamöter på ett år: 

Ulla-Maja Moilanen, Gävle-Älvkarleby-Ockelbo

Stefan Åhman, Norrtälje

Elin Loberg, Uppsala-Knivsta

Tomas Östling, Västerås

Catherine Maxdotter, Söderhamn

Rolf Meiding, Sala-Heby

 

Ersättare på ett år:

Christina Nordgren, Enköping (nyval)

Peter Svensson, Västerås (omval)

Läs också Ny regionordförande i Aros-Gävle på plats efter dödsfallet Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.