Annons

Hälften vill inte flytta tillbaka efter explosionen

Linköping I oktober beräknas de 37 lägenheter som fortfarande renoveras efter explosionen på Ådalagatan vara klara för inflyttning. Ungefär hälften av hyresgästerna vill inte tillbaka.
Foto: Jenny Knutsson
Arbetet med att återställa de skadade husen pågår fortfarande.

— Vi vet ju inte det exakta skälet för alla, men vi tror att en del tycker att det är ganska jobbigt att vara evakuerade i över ett år och har hittat andra lösningar. Sen kan det säkert finnas några som tycker att det är jobbigt att flytta tillbaka till den här platsen, säger Fredrik Törnqvist, vd för kommunala Stångåstaden som äger huset som drabbades hårdast vid explosionen.

De hyresgäster som känner sig tveksamma kommer att få möjlighet att besöka sina gamla lägenheter för att känna efter hur det känns innan de bestämmer sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi kommer inte att göra några hyresjusteringar trots att huset blir helt ombyggt och allt blir nytt, säger Fredrik Törnqvist.

Det löftet gäller även för eventuella nya hyresgäster på adressen.

”Vi kommer inte att göra några hyresjusteringar trots att huset blir helt ombyggt och allt blir nytt”, säger Fredrik Törnqvist.

Den åtgärdsplan som bolaget presenterade i höstas håller fortfarande, enligt Fredrik Törnqvist.

Huset ska vara klart för inflyttning i oktober och bolagets kostnader med anledning av händelsen beräknas till cirka 75 miljoner kronor.

Annons

— Vi kommer att få försäkringsersättning som täcker större delen av det men inte allt i och med att huset inte var nytt. Regleringen med försäkringsbolaget är inte klar ännu.

Hur har det här året varit?

Läs ocksåBomben förstörde deras hem - "Det har varit traumatiskt"

— Det är flera som har ställt den frågan och för oss har det varit olika faser. Det var otroligt intensivt förra sommaren, mycket jobb med att hjälpa alla hyresgäster med evakuering och annat. Det är svårt med den bostadsbrist som råder i Linköping, men vi gjorde vårt allra bästa. Sen gick vi in i en andra fas från september när polisen släppte huset som brottsplats. Sedan dess har vi hanterat det mer som ett ombyggnadsprojekt.

Är det någonting som ni har fått avstå från att göra under det gångna året för att ni tvingats lägga resurser på det här?

— Nej, inte enligt min bedömning.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Polisutredningen pågår fortfarande. Vad säger du om att fallet fortfarande inte är löst?

— Jag brukar inte kommentera polisens jobb, men de gör säkert sitt allra bästa för att lösa det här. Jag har stort förtroende för deras arbete.

Läs även: Bomben förstörde deras hem: ”Det har varit traumatiskt”

Fakta: Detta görs på Ådalagatan 1 och 3

Totalt krossades cirka 500 fönsterrutor i kvarteren runt explosionen och fastigheten närmast, Ådalagatan 1 och 3, fick omfattande skador. Det arbete som nu pågår där omfattar:

  • Omläggning och förstärkning av taket.
  • Nybyggnad och förstärkning av delar av fasaden.
  • Förstärkning och återuppbyggnad av stommen (mot detonationsplatsen).
  • Återställning av balkonger.
  • Byte, lagning och justering av fönster.
  • Byte av hiss på Ådalagatan 1.
  • Helrenovering av tio lägenheter.
  • Nytt värmesystem.
    Källa: Stångåstaden
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.