HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Evakueringen drar ut på tiden

Linköping 37 lägenheter på Ådalagatan 1 och 3 är fortfarande evakuerade, och kommer fortsätta vara så under lång tid framöver. Däremot har arbetet med att tömma lägenheterna på personliga tillhörigheter inletts.
Foto: Jenny Knutsson
Då. Förödelsen var stor på Ådalagatan efter explosionen den 7 juni.

Medan de flesta hyresgäster som berördes av explosionen på Ådalagatan den 7 juni nu har fått flytta hem så får de som bor i det hårdast drabbade huset fortfarande inte komma in i sina lägenheter.

— Statusen är oförändrad och det pågår fortfarande en polisutredning. Vi har däremot kunnat hjälpa polisen att säkra upp så att de har kunnat gå in i huset och fortsätta sin utredning där, säger Heidi Berger, marknadschef hos fastighetsägaren Stångåstaden.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Man har också fått klartecken att börja tömma lägenheterna på möbler och personliga tillhörigheter, ett arbete som utförs av en saneringsfirma då det finns mycket glassplitter inne i bostäderna. De hyresgäster som inte kan eller vill ta emot sina möbler i evakueringsbostaden får hjälp med magasinering.

Stångåstaden har fortfarande inte kunnat genomföra någon teknisk besiktning av Ådalagatan 1-3.

— Vi får avvakta tills polisen är färdiga. Vi har en löpande dialog med polisen men har inte fått någon prognos från dem.

Läs ocksåExperten: Därför kan exploderande sprejburkar flytta väggar

Hyresvärdens preliminära bedömning att huset kan repareras och inte behöver rivas står dock fast än så länge.

På Ådalagatan 2B, 4 och 6 där hyresgästerna nu har fått flytta hem igen pågår reparationsarbeten. I huset med adress 2B kan det dröja till hösten innan alla glaspartier är utbytta.

— Det beror på långa leveranstider, men det går i alla fall att bo i huset.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Det finns hyresgäster som känner sig otrygga och helst inte vill flytta tillbaka. Hjälper ni dem att hitta annan bostad?

— Vi har den dialogen med varje enskild hyresgäst utifrån deras situation. Generellt i hela området har det varit många som velat flytta tillbaka, men givetvis så finns det också personer som tycker att det är jobbigt. Bostadsmarknaden är svår i Linköping men vi försöker hjälpa dem så att det ska bli så bra som möjligt för var och en, säger Heidi Berger.

Läs också På torsdag kan hyresgästerna flytta till sina hem igen Sven-Olof evakuerades efter explosion i grannlägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.