HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Explosionsdrabbat hus räddas – för 65 miljoner

Linköping Hyresgästerna kommer att kunna flytta tillbaka till Ådalagatan 1 och 3 i Linköping. Stångåstaden konstaterar att det explosionsdrabbade huset kan räddas, för 65 miljoner kronor.

37 hyresgäster har ännu inte fått återvända hem efter explosionen på Ådalagatan den 7 juni. Först den 18 augusti hävdes polisens avspärrningar och fastighetsägaren Stångåstaden kunde börja undersöka skadorna.

Vid en pressträff på tisdagen presenterade bolagets vd Fredrik Törnqvist och fastighetschef Michael Stenberg resultatet från den tekniska undersökningen.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

— Huset kommer att kunna räddas, säger Fredrik Törnqvist.

Men de hyresgäster som under dramatiska former tvingades lämna sina hem den där fredagsmorgonen får ställa in sig på att det kommer dröja länge innan de kan flytta hem igen. Först om ett år, i oktober 2020, beräknas lägenheterna preliminärt vara beboliga igen.

— Skadorna är väldigt omfattande och också varierande i huset beroende på var vi befinner oss och hur nära detonationsplatsen det har varit, säger Michael Stenberg.

Läs ocksåKjell bor i Harpsund – Magdalena åkte skridskor och Stefan stod vid grindenMan som står i en sluttning på tomten. I bakgrunden syns en stenmur och ett vitt hus.

Han lämnade en detaljerad redogörelse om avlopp som gått isär, innerväggar som flyttat på sig, fönsterkarmar som lossnat ur sina fästen och beskrev hur stommen tagit skada och husets bärighet försämrats. Tio lägenheter har skadats så svårt av kraften från explosionen att de behöver totalrenoveras.

— Det innebär att vi river ut samtliga innerväggar så det är ett tomt skal för att bygga upp rummen på nytt, säger Michael Stenberg.

Men trots att de åtgärder som krävs är mycket omfattande gör Stångåstaden bedömningen att det är billigare att reparera huset än att riva och bygga nytt.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

— De åtgärder vi planerar kostar cirka 27 000 kronor per kvadratmeter att göra. Det är en betydande skillnad mot nybyggnation. De projekt vi håller på med just nu kostar ungefär 40 000 per kvadrat och då ingår ju inte rivning i det, säger Fredrik Törnqvist.

Totalkostnaden för att återställa Ådalagatan 1 och 3 beräknas till 65 miljoner kronor. Kostnaderna för övriga hus som skadades i explosionen, men där hyresgästerna har kunnat flytta tillbaka, beräknas preliminärt till 11 miljoner kronor.

— Kostnaden blir inte jättesvår för oss, för vi kommer att få täckning för en stor del av den. Vi har en löpande dialog med vårt försäkringsbolag.

Vad notan till sist kommer att landa på för Stångåstadens del är för tidigt att säga, enligt Fredrik Törnqvist.

Klart är dock att kostnaderna inte ska drabba de berörda hyresgästerna.

— Det kommer inte att påverka hyran för dem som bor där. Vi ändrar inte standarden även om mycket blir nytt. Vi känner att det är en viktig signal. De här hyresgästerna har drabbats av något väldigt jobbigt, då kan det vara viktigt att veta att man inte får en hyreshöjning också, säger Fredrik Törnqvist.

17 av hyresgästerna har bestämt sig för att inte flytta tillbaka. Några har hittat nytt boende på egen hand, andra med hyresvärdens hjälp. Av de 20 familjer som fortfarande väntar på att få komma hem till Ådalagatan har 14 fått hjälp med evakueringsboende medan övriga har löst det själva, till exempel med hjälp av anhöriga.

Läs också Skuldsatta Maria fast i nedgången bostad Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.