Annons

Drabbade hyresgäster får behålla sina lägenheter efter explosionen

Linköping Alla hyresgäster som drabbats av fredagens kraftiga explosion på Ådalagatan i Linköping ska få flytta tillbaka till sina lägenheter. Det lovar Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist. Däremot varnar han för att det kan dröja.

Han hörde aldrig smällen själv. Men strax efter att Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist satt sig för att förmiddagsfika med några av de kollegor som var på plats på kontoret i Tornet denna klämdag så insåg han och övriga runt bordet att något inträffat. En av de närvarande fick ett meddelande bara minuter efter smällen. Ett foto som visade förödelsen.

— Vi förstod att det handlade om en allvarlig händelse och drog i gång vår krisorganisation direkt, säger Fredrik Törnqvist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Lediga medarbetare ringdes in.

— Vi har övat för sådana här händelser och var i gång med vår krisorganisation ungefär 25 minuter efter att det small. Vi var 55 personer som jobbade med det här i fredags och under helgen har 30 personer varit i gång.

På måndagsmorgonen var det många Linköpingsbor som stannade till vid avspärrningarna för att med egna ögon se förödelsen. Rejäla stängsel hägnar in området runt explosionsplatsen och bevakas av väktare. Längre in i området ses poliser röra sig mellan husen.

Läs ocksåDeras port sprängdes i misstänkt hämndaktion: ”Ska inte få bräcka oss”Elisabeth Welle bor direkt ovanför en av de portar som sprängdes sönder på Södra Dragspelsgatan i västra Göteborg natten mot onsdagen.

— Det är fortfarande avspärrat för oss också och vi vet inte när vi släpps in. Vi har inte kunnat göra någon teknisk besiktning eftersom det är avspärrat dels av säkerhetsskäl och dels för att det är en brottsplats som undersöks fortfarande, säger Fredrik Törnqvist.

Totalt berördes cirka 150 av Stångåstadens lägenheter av explosionen som skedde vid 9-tiden i fredags. På Ådalagatan 4 och 6 handlar skadorna på husen främst om krossade fönster och där har drygt hälften av hyresgästerna redan kunnat flytta tillbaka.

— Vår bedömning är att inom en till två dagar så kommer alla att ha kunnat flytta hem på de adresserna.

Annons
Läs ocksåEtt år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"Flerfamiljshus där en port sprängts. Till höger faksimiler från olika tidningar om sprängningen.

På Gripgatan lite längre bort krossades 70 fönsterrutor som har bytts ut. Men boende i husen närmast platsen för explosionen får ställa in sig på att det kan dröja innan de får flytta hem igen. Det gäller hyresgästerna på Ådalagatan 1, 2b och 3.

— Det är totalt 69 lägenheter där man behöver längre evakuering, säger Fredrik Törnqvist.

När en lägenhet blir förstörd av brand eller någon annan händelse så kan hyreskontraktet anses vara förverkat, det vill säga ha upphört att gälla. Men det är ingenting som Stångåstaden tänker tillämpa, försäkrar Fredrik Törnqvist.

— Vi har sagt att kontrakten gäller. Ingen ska behöva känna att de först drabbas av den här händelsen och sedan dessutom står utan bostad. Vår målsättning är att gå in, göra en besiktning, laga huset och de som är evakuerade ska få flytta tillbaka till sina lägenheter.

Han berättar att många av de drabbade löste sin boendesituation på egen hand i det akuta skedet, till exempel genom att övernatta hos släkt eller vänner. 15 hyresgäster fick tillbringa första natten efter händelsen på hotell och andra natten var det 18. Men under helgen har Stångåstaden jobbat med att få fram evakueringsbostäder.

På måndagsförmiddagen meddelar Fredrik Törnqvist att det nu finns evakueringsbostäder till alla som behöver det, även om ett 20-tal hyresgäster fortfarande väntar på klartecken från sina försäkringsbolag.

— Egentligen är det ju formellt inte fastighetsägarens ansvar att ordna evakueringsbostäder. Vi väljer att göra det ändå för att vi vill hjälpa till, det är en exceptionell händelse.

Annons

Så vitt Stångåstaden känner till har alla drabbade hyresgästerna utom en hemförsäkring.

— Om man har grejer som har blivit skadade och saknar försäkring så är man ju i ett sämre läge än de som faktiskt har betalat för en och annars vore det ju jättekonstigt. Det är försäkringsbolaget som står för evakueringskostnaden.

Som det ser ut i nuläget så kommer bolagets fastighetsförsäkring att täcka skadorna på byggnaderna.

— Vi har fått preliminärt besked om det, vi ska försöka träffa försäkringsbolaget under dagen.

Fredrik Törnqvist är tacksam för den stöttning som han upplever att såväl de berörda hyresgästerna som Stångåstaden har fått de senaste dagarna och även för den egna personalens insatser.

— Vi har haft väldigt många som på olika sätt har erbjudit sig att hjälpa till. Andra fastighetsägare har erbjudit evakueringslägenheter, vi hade någon som levererade mat och dryck till samlingsplatserna och massor av organisationer och företag som erbjudit sig att ställa upp med bemanning om vi skulle behöva hjälp med det. Det känns bra att samhället sluter upp när det händer sådana här ofattbara grejer, säger Fredrik Törnqvist.

Läs också Efter misstänkt explosion - först ett år senare tvingas mannen flytta Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen 43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.