Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Att välja eller inte välja

Nu kan du välja dina grannar. Den feta rubriken på en av Stockholms gratistidningar sätter myror i huvudet på mig som just bor i flyttkartonger. 
 
Rycker åt mig tidningen och läser om mäklarbyråer som hjälper sina kunder att välja bort mindre attraktiva områden. Hundra kronor kostar det att ta reda på hur många som är arbetslösa, sjukpensionerade och lågutbildade i det område du funderar på att flytta till.
 
Kollar dagens datum. Men nej, det är inte första april.
Välj ditt elbolag, välj vem som ska ansvara för dina pensionspengar, välj dina grannar. Välj ditt liv. På nåt vis borde jag inte bli förvånad. Men seriöst: hur spännande blir livet om man skräddarsyr det i minsta detalj? Om man bara omger sig med likasinnade. Vill vi ha det så? Tror inte det.
 
Fast det säger en hel del om dagens samhälle att det är just grannarnas ekonomi som är sökfaktorer. Tänk om man i stället kunde söka på musiksmak. Knappa in: vill ha grannar som gillar hårdrock. Då kanske Victoria och Rickard hamnat i samma trappuppgång. Nu gjorde de det ändå – och blev kära.
 
Eller om det gick att söka på grannar med ett stort hjärta. Då är chansen stor att man hamnat nära Anette och Raymon i södra Stockholm, som levde med grannar som höll hela huset i skräck, men ändå försökte hjälpa dem på fötter. Tills grannarna kastade ut hunden Rulle från balkongen och tålamodet tog slut.
 
För att låna ord av det här numrets krönikör Björn Ranelid: Vi kan köpa mycket, men inte kärlek och sann glädje.
I det här numret granskar vi de hundra högsta makthavarna i hyresgäströrelsen. Vi har valt att titta på kopplingarna till den politiska sfären.
 
Jag vet att det kommer bli en hel del reaktioner på vår granskning. Dels på den verklighet som siffrorna visar. Dels på att vi, som medlemstidning, granskar den egna organisationen. I en öppen, demokratisk och partipolitiskt obunden organisation är sådana debatter nödvändiga.
 
Vår undersökning visar att var femte makthavare inom Hyresgästföreningen har förtroendeuppdrag inom arbetarrörelsen. Sambandet har visats förut (och blivit mindre tydligt med åren), men den borgerliga valsegern i höstas gör frågan än mer aktuell.
 
Det är goda nyheter att så många är politiskt aktiva. Men det är synd att engagemanget fördelar sig så ojämnt över de politiska partierna. Det är inte bara i bostadsområdena som mångfald är att föredra.
Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.