Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Mycket snack om räntor- lite om bostadsbrist

Jag träffade en kvinna häromdagen som i likhet med väldigt många andra bott i en och samma lägenhet i många år. Min pappa bodde över 50 år i den trea där jag växte upp så jag har aldrig någonsin funderat i några andra banor än att det var bra och kul på alla sätt och vis att bo i en hyresrätt hos Kopparstaden på Manhemsvägen i Falun.
 
Damen i fråga trivs alldeles utmärkt hon också med lägenheten, området, grannarna och hyresvärden, som är av den bättre sorten. Han har förstått att grundkonceptet är att hon är gäst och han är värd. Och man behandlar ju inte sina gäster hur som helst.
 
Hon gillar att bo i sin hyresrätt av alla de vanliga anledningarna. Det är ett fritt och modernt boende och man behöver framför allt inte oroa sig så mycket.
Går spisen sönder kommer det en ny. Det kan snöa hur mycket som helst. Hon slipper ändå skynda ut med snöskyffeln. Hon behöver inte heller hacka istappar från taket.
Hon ligger inte sömnlös och oroar sig för om lägenheten går att sälja till samma pris hon köpte den för. Vill hon flytta är det bara att säga upp lägenheten och dra iväg med pick och pack.
Så ser hyresrättens unika och alldeles speciella kvalitet ut.
Men så där trevligt och gulligt är det förstås inte överallt. Det finns alldeles för många hyresvärdar som missköter sig och hyror som man får kämpa för att klara av.
Damen som är så nöjd med sin hyresrätt har nu börjat få frågor om varför hon inte bor i bostadsrätt i stället. Det är en alldeles ny fråga för henne. Tidigare har ingen undrat över varför hon hyr sin lägenhet. Tvärtom har hon känt sig som en lyckans ost som hittat ett så bra boende och hon har genom åren mött många som varit avundsjuka på henne.
Nu får hon lite försiktiga frågor om hon har ekonomiska bekymmer och därför inte köpt en lägenhet. Frågeställarna vill gärna få en förklaring till varför hon inte hänger på köptrenden.
Själv bor jag efter långvarigt köande i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Jag får ofta frågan om hur det kommer sig att jag som är ordförande i Hyresgästföreningen bor i en bostadsrätt. Nu bor jag ju inte i en bostadsrätt utan i en hyresrätt.
Men det finns en slags föreställning om att det nybyggda och sjönära inte kan vara hyresrätt utan är förbehållet dem som vill äga.
 
Något har uppenbarligen hänt som sakteliga förändrar synen på hyresrätten som boendeform. Vi ska se på vårt boende som en ekonomisk investering är det tänkt.
Att äga är en del i familjegemenskapen, sa dessutom förre finansmarknadsministern Mats Odell i ett försök att hitta ytterligare motiv till varför vi måste lämna det hyrda till förmån för det ägda.
På de flesta ställen i landet är det som det alltid har varit. De som vill bo i hyresrätt gör det och de som inte vill det bor på något annat sätt.
Men trenden är tydlig. Bostadspolitik har blivit en fråga som avhandlas på tidningarnas ekonomisidor och då handlar det om risken för räntehöjningar och prisfall på villor och bostadsrätter. Den förödande bostadsbristen som slår hårt mot tillväxten och alla ungdomar som förgäves söker bostad står det sällan något om.
Märkligt.
Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.