Annons

290 000 unga saknar egen bostad

Nyheter Nästan 190 000 nya bostäder skulle behöva byggas i dag bara för att täcka behovet för unga som vill ha en egen bostad. Det visar rapporten Unga vuxnas boende.

Hyresgästföreningen har undersökt bostadssituationen för 20-27-åringar vartannat år sedan 1997. Som Hem & Hyra tidigare har berättat står nu fler än någonsin utan egen bostad. 

I dag släpptes en rikstäckande rapport, som  bygger på svaren från  4 409 personer i hela landet. Den visar bland annat vilka önskningar, behov och ekonomiska möjligheter de unga har.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Totalt är det 290 000 unga vuxna som saknar, men vill ha en egen bostad, enligt undersökningen.

– Det är ett jätteglapp som det skulle behöva 190 000 nya bostäder i dag för att täcka. Det paradoxala är att bostadsbyggandet samtidigt minskar, säger Karolina Lemoine, utredare på Hyresgästföreningen.

Det är inga slott de unga önskar sig, enligt rapporten. 40 procent av de som vill ha en egen bostad önskar sig en hyresrätt i första hand. Storleken på deras önskeboende har minskat, särskilt i Stockholm, och nästan hälften vill dela bostad men en annan vuxen. De är också beredda att betala mer än i dag.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Unga vuxna måste anpassa sig totalt i dag. De fostras in i en kultur med osäkra anställningar, osäkra inkomster, tillfälliga lägenheter. Att samtidigt bli vuxen och självstyrande är svårt, säger Karolina Lemoine.

Även bland de unga som har barn är bostadsproblemen utbredda. Var tredje förälder mellan 20 och 27 år bor hemma hos sina föräldrar, hyr i andra hand eller i andra osäkra boendeformer.

Har det inte alltid varit så att unga får flytta runt i några år innan de får en egen bostad?

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Nej, vi kan se att det blir svårare och svårare. Vi har mätt sedan 1997 och nu är det värre än någonsin för den här gruppen. I början av 90-talet var bostadsfrågan en politisk fråga, men i dag är det helt annorlunda. Marknaden ska lösa problemen och det är upp till individen att ordna bostad själv. Det är det vi ser nu, säger Karolina Lemoine.

Annons

Hela rapporten Unga vuxnas boende 2013 kan läsas här.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.