Annons

Betalade ockerhyra – 39 procents höjning när mellanhand blev värd

Malmö Hyran skenade och slutade i en enorm höjning för en enskild hyresgäst. Nu tvingas värden, ett mellanhandsföretag, att betala tillbaka 33 000 kronor efter att Svea hovrätt granskat fallet i Malmö.
Foto: Tommy Hvitfeldt/Anders Paulsson

En hyra ska inte kunna vara hur hög som helst, så ser lagen ut. Men på senare år har det blivit allt vanligare med mellanhänder som rundar reglerna. Detta leder till att andrahandshyran pressas upp. Det rör sig om företag som hyr av fastighetsägaren och sedan lägger på pengar i nästa led. Fenomenet har historiskt sett främst varit riktat mot kommuner. Idag drabbar det även privatpersoner.

Hyresgäst betalade ockerhyra

Nu har Svea hovrätt granskat ett fall i Malmö som slutade med att en vanlig hyresgäst betalde en ockerhyra långt över det tillåtna.

Så här gick det till:

  • Hyran för tvårummaren var från början satt till 6448 kronor i månaden, enligt fastighetsägaren den förhandlade hyran.
  • Ett mellanhandsföretag baserat i Lund hyrde lägenheten för 8500 kronor. Enligt företaget var syftet att hyra vidare till Malmö stad som dock inte använde sig av tjänsten eftersom behovet minskade.
  • Allt slutade då med att en privatperson flyttade in och hyrde av mellanhanden – en omöblerad andrahandsuthyrning som nu låg på 9 000 kronor i månaden.
Hyresgäst betalade ockerhyra
Fastigheten på Augustenborg i Malmö.

Upplägget, som två domstolar nu har granskat, innebar en otillåten hyreshöjning på 39 procent. I kronor handlar det om 2 552 kr för mycket i månaden.

Annons

Hyresvärden måste betala tillbaka

Nu har högsta instans i den här typen av mål, Svea hovrätt, gett hyresgästen rätt. Mellanhanden tvingas betala tillbaka ockerhyra på 33 000 kronor för tretton månaders uthyrning. Domstolen slår fast att det är hyran som har förhandlats med fastighetsägaren som är skälig, oavsett vad mellanhänder senare har avtalat.

Det är juristföretaget Orimlig Hyra, var affärsmodell är att köpa andrahandshyresgästers anspråk på överhyra, som har drivit fallet i domstolarna. Ägaren till mellanhandsföretaget har försvarat månadshyran på 9 000 kronor med att man ”blev då tvungna” att ta ut den höga hyran av hyresgästen eftersom kommunen hade slutat hyra. Kommunen vill idag inte kännas vid att man alls betalat för just den här lägenheten under perioden och Svea hovrätt sågar ändå mellanhandens argument.

Hyresgäst betalade ockerhyra

Annons

Lägenheten som fallet rör ligger i en fastighet på Augustenborg i centrala Malmö och är idag del av ett konkursbestånd. Hem & hyra kunde tidigare i år rapportera att ägaren hade begärt sig själv i konkurs på grund av ekonomiska problem. Konkursförvaltaren lade ut tolv hyreshus med hundra lägenheter till försäljning för totalt 123 miljoner. Det finns hyresgäster med egna förstahandskontrakt i husen. Samtidigt har Malmö stads socialtjänst hyrt en stor andel av lägenheterna genom åren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Fakta: Återbetalning av överhyra – så funkar det

Du måste ha tillstånd av fastighetsägaren för att hyra ut din lägenhet i andra hand. Den som hyr ut fullt möblerat får som mest lägga på 15 procent på hyran. Att hyra ut svart och samtidigt ta ut för mycket i andrahandshyra är ett brott och kan dessutom leda till att man förlorar sitt hyreskontrakt.

Den som hyr i andra hand och betalar för mycket kan i efterhand få tillbaka pengar genom att vända sig till hyresnämnden. Detta måste ske inom tre månader från tidpunkten då man lämnat lägenheten. Det går som mest att få tillbaka överhyra för 24 månader.

Läs också Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Tommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.