Annons

Östra Göinge vill införa uthyrningsförbud

Östra Göinge För att få färre nyanlända till kommunen vill nu kommunstyrelsen ändra i det kommunala bostadsbolagets ägardirektiv. Varken personer med etableringsersättning eller personer med försörjningsstöd bosatta i andra kommuner ska kunna flytta in i Göingehems lägenheter.
Foto: Pressbilder
Broby torg i Östra Göinge/Carl Johan Dahlgren.

– Jag tycker inte att det behövs något nytt ägardirektiv. De (Göingehem) klarar bäst att sköta det där själva, pengar är ju pengar oavsett var det kommer ifrån, säger Johan Dahlgren, ordförande i Hyresgästföreningen Osby-Östra Göinge.

I debattartiklar och skrivelser till politiker har han försökt ändra på kommunstyrelsens beslut. Men något gehör för sin kritik har han inte fått. Förslaget ligger fast och ska upp för beslut i fullmäktige i nästa vecka, säger Patric Åberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi måste ta hand om de som redan bor i kommunen, annars mäktar vi inte med. Vi har börjat se tendenser på segregerade områden ute i byarna, jag tänker på den sociala hållbarheten, säger han.

Annons

Regeln om att inte godkänna etableringsersättning som en godtagbar inkomst fanns också för fyra år sedan, menar Patric Åberg. Men togs bort då bolaget stod med tomma lägenheter. Enligt Patric Åberg är det en av orsakerna till att kommunen nu är bland de som tagit emot flest flyktingar per invånare i Sverige. I år och de senaste två åren har Östra Göinge inte blivit anvisade några nyanlända på grund av deras redan höga mottagande. Men på grund av ebo-lagstiftningen har ändå över 340 nyanlända flyttat till kommunen i år, enligt Patric Åberg.

– Jag vill att det ska vara ett solidariskt flyktingmottagande men som det är i dag uppmanas de av andra kommuner att flytta till Östra Göinge på grund av våra generösa regler.
Johan Dahlgren på Hyresgästföreningen ser en fara med att stänga ute vissa grupper från det kommunala bostadsbolaget. Allmännyttan ska vara för alla, menar han.

Läs också"Kartlägg bostadsbolagens inkomstkrav"

– Jag kan tycka att Östra Göinge tagit sitt ansvar men vi måste stå upp för hyresgästerna, säger han.

Annons

Östra Göinge styrs av en koalition där Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet ingår.

Fakta: Så funkar Ebo

Lagen om eget boende (EBO) innebär att Migrationsverket lämnar bistånd även om den asylsökande inte önskar utnyttja en erbjuden plats på en förläggning, utan skaffar eget boende. En person som bott hos vänner eller släktingar under asyltiden kan sedan folkbokföra sig på den adress som han eller hon bott under väntetiden och på så sätt bli bosatt i kommunen.

Källa: Migrationsverket

Läs också "Var ska de bo som inte klarar de hårda inkomstkraven?" Allt fler sänker inkomstkraven 5 bolag i Norrbotten vill inte ha lågavlönade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.