HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

5 bolag i Norrbotten vill inte ha lågavlönade

Norrbotten 5 av 14 kommunala bostadsbolag i Norrbotten kräver att den som söker lägenhet ska ha en viss inkomst. Det visar Hem & Hyras granskning.
Hälften av de kommunala bolagen i Västerbotten, men bara en tredjedel i Norrbotten kräver att den som söker lägenhet har en viss inkomst.

Har du låg lön, men behöver stor lägenhet? Då kan det bli nobben hos bostadsbolaget. Hem & Hyra har kollat vad som gäller hos bolagen i Norr- och Västerbotten.

Fast jobb, inga betalningsanmärkningar och inget socialbidrag är inte de enda kriterierna som bolagen sätter upp för att hyra ut sina lägenheter.

Läs ocksåUthyrningsregler 2012 Norrbottens län

Hälften av de kommunala bolagen i Västerbotten och fem i Norrbotten, kräver att du som bostadssökande har en viss inkomst för att få hyra.

Fem bolag i Norrbotten har som policy att den som söker lägenheten ska ha en viss inkomst. Det är Topbostäder, Pajalabostäder, Matarengihem, Haparandabostäder och Kalixbo.

Topbostäder i Gällivare svarar att de använder sig av ”Försäkringskassans uträkningar hur mycket man ska ha kvar sedan hyran är betald”. Kalixbostäder vill att du ska ha ”regelbunden inkomst”.

I grannlänet Västerbotten kräver hälften av bolagen en viss inkomst. Skebo i Skellefteå ” gör en rimlighetsbedömning från fall till fall”, medan AB Bostaden vill att den bostadssökande ”ska ha inkomst så att hyran rimligen kan betalas”.

Annons

Hur går detta till i praktiken?

– När en kund tackat ja till en lägenhet gör vi en kreditprövning, visar det sig att kunden har en årsinkomst mycket under 140 000 kronor tar vi personlig kontakt för att se vilka planer personen har för att klara hyran, säger Maria Söderström, chef för AB Bostadens kundcenter.

Det händer med jämna mellanrum att Bostaden tar kontakt med blivande hyresgäster för att diskutera deras ekonomi.

– Vår utgångspunkt är att tro på människors goda vilja att betala sin hyra. Visst förekommer det att vi tackar nej till någon kund, men det sker oftast i kombination med att personen har betalningsanmärkningar.

Fyra privata bostadsbolag i de två länen svarade på enkäten, endast ett, Akelius, kräver en viss inkomst, eller borgensman.

Annons

Lerstenen i Umeå, Rawi i Piteå och LKAB fastigheter har inget inkomstkrav.

Alla bolag som svarat på enkäten, 29 kommunala och 4 privata bolag, accepterar A-kassa som inkomst, förutom LKAB fastigheter och Akelius. 

Här kan du se vilka andra krav som bolagen i Norrbotten har för att hyra ut sina lägenheter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.