Annons

Allmännyttan i Göteborg satsar på rökfritt

Göteborg ​Såväl Bostadsbolaget som Familjebostäder i Göteborg satsar nu på att bygga rökfria hyresrätter. I kvarteret Dockhuset på Eriksberg blir rökning förbjuden i omkring hälften av lägenheterna och i Högsbo blir det rökfritt i ett av de nybyggda husen.

​-  Det kan vara svårt att i efterhand förbjuda rökning så därför vill vi ta chansen när vi nu bygger nytt, säger Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs och berättar att många av bolagets hyresgäster klagar på och störs av grannarnas rökning och därför efterfrågar rökfria hus.

Annons
– Dessutom har vi bestämt oss för bli det mest barnvänliga bostadsföretaget till 2012 och rökfria lägenheter blir en bra del i det arbetet. Små barn är ju särskilt känsliga för passiv rökning.
Bostadsbolagets planerade kvarter Dockhuset på Västra Eriksberg ska inrymma omkring 80 lägenheter varav hälften blir rökfria. Det innebär att rökning inte är tillåten varken i lägenheten, på balkongen eller i gemensamma utrymmen i och i direkt anslutning till huset.
Rökförbudet skrivs in i kontraktet för lägenheterna som beräknas börja byggas i början av nästa år med inflyttning året därpå.
Också Familjebostäder inför rökförbud i delar av sitt nybygge på Riksdalersgatan i Högsbo.  Av områdets 99 lägenheter ska 12 bli helt rökfria och även här blir det alltså rökning förbjuden i och i direkt anslutning till fastigheten.    
De tre hyreshusen på Riksdalersgatan blir dessutom bland de första i Sverige som förses med miljömärket Svanen. Det innebär bland annat att byggmaterialet ska vara så miljövänligt som möjligt. Delar av fastighetselen kommer från solceller och husstommarna förbereds också för småskaliga vindkraftverk.
Bygget startade tidigare i sommar och första inflyttning är beräknad till september 2011.
De två kommunala bostadsbolagen i Göteborg är långtifrån ensamma i landet om att satsa på rökfria hyreslägenheter. Enligt sajten www.tobaksfakta.org har bland andra Växjöhem, Kopparstaden i Falun, Familjebostäder i Stockholm, Väsbyhem, Marks Bostad och Mitthem i Sundsvall förvandlat delar av sina lägenhetsbestånd till rökfria zoner i samband med ny- eller ombyggnader.
Andra kommuner med rökfria bostäder är, enligt Tobaksfakta, Hedemora, Karlskrona, Karlstad, Lund, Malmö, Säter, Umeå, Östersund och Örebro.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.