Annons

Allt för få kvinnor i styrelserna

Dalarna ​Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, vill att andelen kvinnor i styrelserna i kommunernas bostadsbolag ska vara minst 40 procent. I Dalarna når inget av bolagen upp till det. Tunabyggen ligger främst med 35 procent kvinnor i styrelsen.

​I somras skrev Sabo, allmännyttans organisation, brev till alla landets kommuner och uppmanade dem att se till att fler kvinnor valdes in i styrelserna i de kommunala bostadsföretagen. Sabo menar att minst var 40 procent av företagens styrelser ska vara kvinnor.

I Dalarna är den kvinnliga styrelserepresentationen minst sagt låg. I styrelsen för Gagnefsbostäder finns inte en enda kvinna. I Malung är 2 ledamöter av 14 kvinnor, det motsvarar 14 procent. I Ludvika är 2 av 12 kvinnor, 16 procent.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Tunabyggen är det kommunala bostadsbolag som har flest kvinnor som ordinarie ledamöter och ersättare i sin styrelse, 5 av 14 är kvinnor, 35 procent. Vansbro och Mora har var tredje damernas i sina styrelser.

Hem & Hyra har räknat andelen förtroendevalda i styrelserna. Arbetstagarrepresentanter och sakkunniga ledamöter är inte medräknade. Beräkningarna har gjorts utifrån årsredovisningarna för 2009.

Annons
Fakta: Andelen kvinnor i bostadsföretagen

Borlänge 35  %
Mora 30  %
Vansbro 30  %
Avesta 28  %
Rättvik 28  %
Säter 28  %
Leksand 25  %
Falun 21  %
Smedjebacken 21  %
Hedemora 20  %
Orsa 20  %
Ludvika 16  %
Malung 14  %
Gagnef 0  %

 

Älvdalens bostadsstiftelse har ombildats och gjorde ingen årsredovsning 2009.

Läs också Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.