Annons

Anmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor

Uppsala När polisen bröt upp ytterdörren möttes de av en tom lägenhet. Kvinnan hade flyttat, men inte meddelat adressändringen till Skatteverket. Nu dömer Uppsala tingsrätt henne till dagsböter för folkbokföringsbrott.
Foto: Fialotta Bratt/Polisen
När polisen gjorde husrannsakan på kvinnans adress i Östhammars kommun, möttes de av en tom lägenhet.

Några veckor före jul 2022 blev den idag 29-åriga kvinnan avhyst från sin lägenhet hos Östhammarshem. Men sedan dröjde det hela fem månader innan hon skrev sig på den nya adressen. Sedan 2018 är det brottsligt att inte vara folkbokförd på den adress där man bor, se faktaruta. Lagen kom i första hand till för att minska välfärdsfusk och komma åt svartuthyrningen. 

Östhammarshem hade sagt upp kvinnans hyreskontrakt redan under sommaren. Men eftersom hon inte flyttade självmant tog hyresvärden hjälp av kronofogden för att få henne att lämna lägenheten i december 2022. Kvinnan flyttade då till sin pojkvän i Uppsala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Polisen gjorde husrannsakan

En vecka senare bytte Östhammarshem ut dörr och lås och magasinerade kvinnans tillhörigheter. Därför vet man säkert att hon inte bodde i lägenheten efter det.

I februari 2023 gjorde polisen en husrannsakan i lägenheten i Östhammar som kvinnan alltså fortfarande var skriven på, i samband med misstanke om grovt vapenbrott. Men polisen möttes av en tom lägenhet där reklamblad och räkningar låg på hög under brevinkastet. Förundersökningen om grovt vapenbrott lades sedan ner i brist på bevis.

Fick ingen post på fem månader

Under tingsrättsförhandlingarna sa 29-åringen att hon i början av 2023 hade skickat in en blankett till Skatteverket med sin nya adress. Men enligt Skatteverket stämmer det inte. Folkbokföringshandläggaren, som vittnade under rättegången, sa att de inte har fått någon flyttanmälan från henne.

Mellan januari och maj 2023 fick kvinnan ingen post hem i brevlådan – ett tecken på att hon inte hade gjort någon adressändring.  Men hon tänkte inte så mycket på det, för hon var ”lite låg” under den perioden, berättade hon.

Annons

Likgiltighetsuppsåt

Enligt tingsrätten har 29-åringen gjort sig skyldig till folkbokföringsbrott, och hon har agerat med likgiltighetsuppsåt.

Eftersom hon inte hade kollat att hennes flyttanmälan gått igenom, trots att hon inte hade fått någon post på fem månader, anser tingsrätten att hon har varit likgiltig inför risken att flyttanmälan inte kommit fram till Skatteverket.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Domen blev dagsböter på 3500 kronor. Utöver det ska hon betala 1000 kronor till brottsofferfonden.

När ett brott har fängelse i straffskalan är det lag på att man ska betala en avgift till brottsofferfonden om man blir dömd.

FOTNOT: I en tidigare version av artikeln stod det att kvinnan fick betala 50 kronor i böter. Det är tyvärr fel. Korrekt är att hon fick betala 70 dagsböter på 50 kronor, alltså totalt 3500 kronor.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

 

Annons

 

 

 

 

Fakta: Folkbokföringslagen

Den som har flyttat är skyldig att anmäla adressändringen inom en vecka.  Om man inte gör det riskerar man böter eller fängelse i högst sex månader för folkbokföringsbrott.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.