Annons

Att byta elbolag kan stå dig dyrt

Nyheter Många hyresgäster betalar mer än de behöver för sin el. Men att välja en ny leverantör kan i värsta fall kosta betydligt mer än det smakar.

Tack vare en lagändring i höstas är det snabbare och smidigare än någonsin att byta elhandelsföretag.

Det finns dock skäl att tänka efter minst en gång innan man nappar på försäljarnas guldskimrande erbjudanden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För den genomsnittliga hyresgästen hägrar inga större förtjänster.

Hem & Hyras jämförelse av landets elhandlare visar att ett hushåll som förbrukar 2 200 kilowattimmar per år inte ens sparar 60 kronor i månaden på att byta från det dyraste till det billigaste rörliga alternativet.

Därtill finns ett par fällor som riskerar att äta upp hela vinsten med bytet. Tommy Johansson, konsumentansvarig på Energimarknadsinspektionen, betonar vikten av att ta reda på villkoren för sitt befintliga elavtal.

Annons
Läs ocksåLåginkomsttagare bor med äldst värmesystem – därför slår energikrisen hårdast mot dem

– Oftast innebär det en kostnad att bryta ett fast avtal, och på samma sätt kan ett rörligt avtal ha en bindningstid. Det kan röra sig om upp till en tusenlapp i straffavgift, vilket gör bytet till en ren förlustaffär.

Att jämföra leverantörernas erbjudanden är heller inte det lättaste. Bakom lockrop som ”el till inköpspris” eller ett påfallande lågt pris per kilowattimme gömmer sig inte sällan en rejäl årsavgift på flera hundra kronor.

Lyckligtvis har man som konsument alltid rätt att negära ett jämförelsepris av elhandlaren där alla tänkbara extrakostnader bakas in i kilowattpriset.

Läs ocksåChocken: Alla Popova, 85, får högre elräkningar än hyraSkyhög el Danderyd

– Elmarknaden är verkligen en djungel. Därför ska man alltid fråga om något extra tillkommer, säger Tommy Johansson.

Annons

Den fria konkurrensen på marknaden har dessvärre också öppnat för lurendrejare.

I fjol skrapade två företag på egen hand ihop 50 anmälningar till konsumentverket om så kallad negativ avtalsbindning. Metoden går ut på att kunden luras att svara ja på frågan om man vill ha mer information. Därefter anländer en faktura på posten med ett avtal som personen själv måste avbryta.

– Detta är förbjudet enligt marknadsföringslagen. Men det finns skäl att vara uppmärksam, säger Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Fakta: Innan du tecknar nytt

Kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande avtal – då måste du själv säga upp det.
Står det ”tillsvidarepris” på räkningen bör du förhandla om eller byta avtal – det är det dyrast tänkbara alternativet.
Var försiktig med att svara ja på telefonförsäljarnas erbjudanden.

Läs också Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Allt färre hamnar i elprisfälla Hus i Rönneshyttan kan bli tvångsförvaltade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.