Annons

Chocken: Alla Popova, 85, får högre elräkningar än hyra

Danderyd 85-åriga Alla Popova fick en chock när hon fick en elräkning på över 8 600 kronor – mycket mer än vad hon betalar i kallhyra. Hon bävar inför vinterns prishöjningar – hon kan inte betala mer. Men Danderyds kommun som är hyresvärd kan inte ge någon förklaring till de höga fakturorna.
Skyhög el Danderyd
Foto: Ida Karlsson
Förra månadens faktura låg på 4 547 kronor för 1 136 kWh för Alla Popovas hyrestrea i Danderyd.

Alla Popova plockar fram ulltofflor från skostället i hallen. Elementen är avstängda och kalla. Golvvärmen i badrummet likaså.

Redan innan elprishöjningarna hade hon skyhöga elräkningar för sin hyrestrea, en radhuslägenhet i markplan i Danderyd som hon hyr av tekniska förvaltningen. Men nu när priserna gått upp så mycket har situationen blivit ohållbar. Pengarna räcker inte till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag kan inte gå till läkaren. Jag har inte råd, säger hon och rycker uppgivet på axlarna.

Hennes dotter Irina bävar inför vintern.

– De säger att priserna kan bli två, tre gånger än normalt, säger hon.

Läs ocksåMarianne, 74, fruktar vinterns elräkningar i sitt dragiga hus: "Jag ligger sömnlös om nätterna"Marianne med sin storpudel utanför sitt hus

Tvingas betala mer för el än hyra

Räkningarna tänker Alla Popova ständigt på. Hon är ensam i hushållet på 75 kvadrat. Ändå är kostnaderna skyhöga.

Hon gör vad hon kan för att vara sparsam med elen. Stryka kläder gör hon inte längre och duschar gör hon bara snabbt. Baka har hon slutat med. I stället köper hon färdiga mazariner från matbutiken. Ändå fortsätter det komma höga räkningar.

– Vi vet inte vad vi ska göra. Min mamma kan inte betala mer. Vi har skickat många mejl till förvaltaren. Kommunen har inga förklaringar och menar att det är upp till oss att sänka elförbrukningen, säger Irina.

Läs ocksåLuftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"Bertil och Malin Svensson har valt att sätta in luftvärmepump i lägenheten på Hasselösund i Bohuslän.
Skyhög elfaktura
För december förra året fick Alla Popova en skyhög faktura på 8 648 kronor för en förbrukning på 2 725 kWh.

Förra året låg decemberförbrukningen på rekordhöga 2 725 kWh. För september för ett år sedan var förbrukningen 1 764 kWh. September i år var elfakturan på över 4 500 kronor för 1 136 kWh. Då förvarnade elbolaget Eon om att nästa räkning kan bli skyhög – uppåt 7 000 kronor. Det är mer än månadshyran på drygt 6 400 kronor.

Hur 85-åriga Alla ska klara det vet hon inte. Hittills har dottern och dotterdottern hjälpt till, men nu har de kommit till en punkt när det inte går längre.

Högre elförbrukning än villa

Hem & Hyra har sökt svar på vad den höga elräkningen kan bero på och experter menar att de krävs fler undersökningar.

Energimyndigheten har siffror att jämföra förbrukningen med.

– Spontant låter 1 764 kWh för en enskild månad i lägenhet väldigt högt, säger Per Dyfvelsten vid Energimyndigheten.

Han säger att han har svårt att uttala sig i ett specifikt fall. Men om el för tvätt, tork, uppvärmning och varmvatten ingår i elförbrukningen så blir den högre. Sedan beror förbrukningen på hyresgästens vanor och beteende. Är det dåligt isolerat läcker det ut mycket värme.

– Kan man inte förklara att den höga förbrukningen beror på de apparater som förbrukar el, byggnadens prestanda eller hyresgästens beteende, så skulle en förklaring kanske kunna vara att inte enbart lägenhetens förbrukning registreras på elmätaren. Att det är felkopplat helt enkelt, säger han.

Annons

En jämförelse med siffror från Energimyndigheten visar att Allas förbrukning är högre än vad en genomsnittlig eluppvärmd villa förbrukar inklusive hushållsel. Enligt myndigheten ligger en sådan genomsnittlig villas förbrukning på 16 300 kWh per år.

Enligt elbolaget Eons prognos skulle Allas årsförbrukning bli mycket högre i år – 23 649 kWh.

Dyrt trots avstängd värme

En jämförelse med grannarna visar också att Allas räkningar är högre.

Grannparet vägg i vägg som har en likadan lägenhet hade en elräkning på 1 913 kronor för september och de är två i hushållet. Men de har till skillnad från Alla Popova haft element och golvvärmen igång som vanligt.

De skakar på huvudet och känner väl till sin grannes situation.

– Det är inte klokt att räkningarna är så höga.

Radhus Danderyd
Marklägenheten i Danderyd har en mycket högre årsförbrukning än snittet för en eluppvärmd villa. Elbolaget har förvarnat om att nästa räkning kan bli nästan 7 000 kronor för hyresgästen Alla Popova.

Paret har lägre kostnader för att de har fast elpris, Alla Popova har rörligt. Men det förklarar inte hela skillnaden.

Även de månader Alla har varit bortrest har hon fått höga räkningar. Även om element var avstängda och kyl och frys urkopplade, har det kommit räkningar på över 1 300 kronor, för en månadsförbrukning på runt 1 800 kWh.

Trots mängder av mejl till elbolaget och ansvariga på kommunen under flera år har dottern Irina inte fått någon förklaring till de höga kostnaderna eller åtgärd. Kommunen hänvisar bara till att Alla själv måste minska sin förbrukning. Men själv ser hon inte hur hon kan spara mer när all värme är avstängd och hon till och med slutat baka och stryka kläder.

Alla Popova har gjort en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, krävt att få se elritningar och pengar tillbaka för överpris för el under 20 år. I sitt svar på anmälan skriver Magnus Fridell, fastighetschef, Tekniska kontoret Danderyd att lägenheten är uppvärmd via direktverkande el och att kommunen säkerställt att det inte finns några felaktigheter i den aktuella elcentralen. Han hänvisar till att det finns ytterligare två hushåll på samma gata med lika hög elförbrukning. Men i svaret står inget om att kommunen saknar ritningar över hur elen är dragen i lägenheten.

Allmänna reklamationsnämnden hänvisar till att de inte kan ta upp frågan om tillgång till elritningar. När det gäller frågan om skadestånd hänvisar nämnden till att Alla Popova måste bevisa att lägenheten har det påtalade felet. Det anser nämnden att hon inte gjort och avslog hennes krav.

Kommunen saknar elritningar

Enligt dottern Irina ska även de tidigare hyresgästerna ha anmält problemen till kommunen och till slut flyttat.

– Elbolaget har varit här och kommunens elektriker. Elektrikerna vill ha elnätsritning för att utreda men någon sådan kan kommunen inte plocka fram. Kommunen vill inte fördjupa sig mer i det här, säger Irina.

Samtidigt dras fortfarande tusentals kronor för elen via autogiro på Allas konto.

Annons

Dotterdottern Katrin tycker situationen är absurd.

– Det är uppenbart något som inte stämmer. Jag är chockad över att olika instanser inte tar hand om frågan. Det här är en hyresrätt som Danderyds kommun tillhandahållet men ingen på kommunen vill ta tag i det här.

Luftvärmepump kan sänka förbrukning

Per Dyfvelsten vid Energimyndigheten säger att ett sätt att undersöka det vidare är att slå av huvudströmbrytaren till lägenheten. Om det fortfarande finns förbrukning då är något fel. Påverkas någon granne så är troligen något felkopplat.

En annan förklaring kan vara att bostaden är dåligt isolerad. Per Dyfvelsten menar att energikonsulter kan undersöka det med värmekameror och utreda varför det är en högre förbrukning i Allas lägenhet jämfört med grannarnas.

Enligt honom kan en luft-luftvärmepump vara ett bra alternativ om man snabbt vill sänka sina uppvärmningskostnader för den som har el för uppvärmning. Finns redan ett vattenburet system så kan i vissa fall en luft-vattenvärmepump vara ett bättre alternativ.

Hem & Hyra har sökt Marie Vittala Johansson, förvaltare Danderyds kommun, för frågor om varför kommunen inte kan ta fram elritningar över bostaden och hur de kommer utreda det här vidare, men har inte fått svar.

Vi har begärt ut felanmälningar på adressen men kommunen har bara kunnat lämna ut ett fåtal och säger sig inte ha dokumenterat felanmälningar innan 2018.

På frågan vad det är som drar så mycket el i lägenheten när all värme är avstängd får vi heller inget svar av kommunen.

Marie Vittala Johansson säger att de inte planerat att installera en luftvärmepump för att minska förbrukningen och hänvisar till att det ”inte är standard”. Hon hänvisar till att hyresgäster kan ansöka om att göra det själva.

Susann Wikström, chefsjurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, hänvisar till att det ska finnas elritningar hos kommunens stadsbyggnadskontor och att en elektriker borde kunna göra en utredning för att kunna ta fram nya ritningar.

Sanna Westman Carling, analytiker på Energimarknadsinspektionen, säger att hyresgästen bör börja med att utreda om den höga förbrukningen beror på fel på elmätaren.

– Om man tror att elmätaren inte fungerar korrekt ska man felanmäla detta till elnätsföretaget som har undersökningsplikt. Om hyresgästen och hyresvärden inte kommer överens kan hyresgästen, om hon är medlem, söka juridisk rådgivning hos Hyresgästföreningen.

Läs också Energitjuvarna i hyresrätten – så enkelt kan du spara el Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter  Hyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.