Annons

Avestas hyror klara

Avesta Hyresgästerna hos Gamla Byn får en hyreshöjning på 0,7 procent. Det motsvarar 32 kronor i månaden för en lägenhet på 60 kvadratmeter.
Avestas kommunala bostadsföretag Gamla Byn och Hyresgästföreningen är klara med hyresförhandlingarna. Höjningen blir i snitt 0,7 procent. Arkivfoto: LENA MATTSSON

Gamla Byn var tuffa när de presenterade sitt första yrkande. ”Vi skäms inte”, sa företagets vd Jan Näslund när han berättade att företaget ville höja hyrorna med hela 2,9 procent. (Länk till artikeln finns här.)

Men företaget har alltså fått backa.  Den överenskommelse som slutits stannade på 0,7 procent i hyreshöjning från årsskiftet. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens linje har hela tiden varit att Gamla Byn inte behövt höja hyrorna alls om det inte varit för den riskpremie som Avesta kommun lagt på sitt bostadsföretag. Riskpremien är den extra avgift som bolaget måste betala till kommunen som kompensation för den risk kommunen hävdar att den tar när bolaget lånar pengar.

Kommunen har sänkt riskpremien från 0,7 till 0,5 procent men det är inte tillräckligt menar Hyresgästföreningen. I ett pressmeddelande skriver förhandlingsledare John Oknelid:

Annons

– Framförallt är det riskpremien som kommunen har lagt på bolaget som är anledning till hyreshöjningen. Eftersom det är kommunen som beslutar om riskpremien är den svåraste förhandlingsfrågan något som ingen av parterna rår på.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hyresgästföreningens ordförande i Avesta, Bo Brihler, säger:

– Vi är nöjda med nivån på resultatet i hyresförhandlingen men problemet kvarstår, riskpremien är alldeles för hög. Gamla Byns hyresgäster förtjänar bättre än så här.

Annons

Gamla Byns vd är också nöjd med förhandlingarna och ser fram emot den nya förhandlingsmodell med större långsiktighet som parterna gemensamt ska ta fram:

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi räknade om våra siffror efter påpekande från Hyresgästföreningen och med det nya underlaget är en höjning på 0,7 procent helt okey. I den nya förhandlingsmodellen ska vi ta in vad företaget planerar fem-tio år framåt och vilka kostnader det kommer att medföra. Vi är överens om att det blir bättre än att som nu förhandla varje år, säger Jan Näslund.

Fakta: Nya Dalahyror
Hyran 2015 Procent
Bärkehus 0,5
Ludvikahem 0,5
Rättviksfast 0,5
Gamla Byn 0,7
Hedemorabost 0,9
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.