HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnfamiljen ställdes på gatan i slummen

Malmö Idag är spåren av Malmös slum raderade. Men för 75 år sedan var en skuld på tre kronor allt som krävdes för att en fattig barnfamilj skulle förlora sin lägenhet. Hem & Hyra har grävt i arkiven.

Två små barn står mellan lådor och säckar på trottoaren utanför huset på Gropgatan i Malmö. Det äldsta tittar rakt in i kameran men har nästan missats av fotografen. Huvudet på det minsta sticker upp ur en barnvagn. Den svartvita bilden visar en vräkning som genomfördes 1944 i Malmö. Julhelgen det året sattes ett gift par och deras fyra barn på gatan. Det minsta barnet var bara ett år gammalt.

Familjen bodde i vad som beskrevs som Malmös värsta slumkvarter. Bakom vräkningen låg uteblivna hyresbetalningar som resulterade i en missad avgift på tre kronor, i dagens värde drygt sextio kronor.

Läs mer om dåtidens Malmö, om hyreshajar, gift och ofog.

Malmöarkeologen och historikern Sven Rosborn är väl bekant med kvarteren där detta utspelades. Dels genom sitt arbete men även från hans mor som växte upp där, bara ett stenkast från barnen på den svartvita bilden. Hon finns inte kvar i livet idag och han citerar ur hennes anteckningar om uppväxten: ”Det fanns inte några bekvämligheter alls. Det fanns en stor gryta på gården som man eldade under och kokade tvätt. Vilket jobb för en husmor!”
Han har själv skrivit böcker om kvarteren och den tidens Malmö.
– Segregationen var kraftig och det kunde skifta från kvarter till kvarter, säger han och lyfter den stora skillnaden från dagens stad.
– Det är den enorma fattigdomen som fanns på den tiden, säger han.

Varken föräldrarna eller barnen på bilden finns kvar i livet men släktingar till paret lever idag i sydvästra Skåne. Spåren går att följa via gulnande papper i myndighetsarkiv. Idag vill inte de efterlevande prata om historien. Familjen på Gropgatan kastades inte bara ut från sin bostad utan även från pappans frisörsalong som låg i samma hus. Det rapporterade Hyresgästföreningens tidning Bostaden, en sorts föregångare till Hem & Hyra. I ett slag försvann både hem och försörjning.

När journalisterna rapporterade från slummen runt Gropgatan på 40-talet beskrevs förfallna lägenheter och trånga och mörka gränder med lekande barn. Gamla kartor visar ett område på några kvarter med små gårdar. Tidningen beskrev kampen för familjens bostad. Hyresvärden vill inte ändra sig, trots att familjen var beredd att betala kommande hyror i förskott. “Utan att taga hänsyn till jultid, bister väderlek eller huttrande oskyldiga småbarn” genomfördes vräkningen.

Artikelförfattaren spekulerade i om det var fastighetsspekulation som låg bakom ägarens vilja att kasta ut familjen. Hyresgästföreningen hade engagerat sig i kvarteret Olof och konstaterade att Gropgatan 1 hade bytt ägare åtta gånger på kort tid. Och att värdet på huset fortsatte att stiga i samma takt som det förföll.

Bostadsbristen i Malmö drev upp priserna och det utnyttjades av hänsynslösa spekulanter slog föreningen fast. “I dessa slumkvarter opererar skumma, på rovdrift inställda krafter”, stod det i Bostaden. Allt borde rivas. Och så blev det också. Men av en helt annan anledning.

Så här ser det ut på platsen idag. Platsen där bilden på de små barnen togs ligger någonstans vid korsningen längst upp i bilden.

Idag finns inte husen kvar. Kvarteren jämnades med marken på 60-talet när Drottninggatan knöts ihop med motorvägen mot Lund. Strax intill har köpcentret Entré växt upp och på platsen där de tre barnen stod på trottoaren susar idag bilar fram.

Fakta: Vill du veta mer om ditt hus?

• På stadsarkivet kan du söka bland gamla myndighetshandlingar, allt från domstolsmaterial till kyrkans gamla folkbokföringsdokument
• På stadsbyggnadskontorets arkiv kan du ta reda på mer om huset där du bor och hitta gamla planritningar samt kartor över hur staden såg ut förr.

Fakta: Dåtidens Malmö

I början av 40-talet bodde det drygt 155 000 personer i Malmö, att jämföra med dagens 339 000. Malmöbor som föddes blev omkring 70 år gamla. Idag är motsvarande ålder 80 eller 85 år, för män respektive  kvinnor. Staden styrdes då som nu av socialdemokraterna.

Hyresgästföreningen bildades i Malmö 1932 och startade samtidigt tidningen Bostaden. Föreningen startades på grund av höga hyror, dåligt skydd för hyresgäster, trångboddhet och brist på bra bostäder i allmänhet. Inledningsvis fanns bara 28 medlemmar


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.