HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostad först permanentas i Helsingborg

Helsingborg Helsingborg var först ut i landet med projektet Bostad först. Ett nytt sätt att jobba mot hemlöshet. Nu permanentas verksamheten.

Namnet berättar vad det handlar om. Bostaden ska komma i första hand och sedan stödinsatser. Det vanliga är tvärtom, att stödinsatser sätts in innan det kan bli tal om ett hyreskontrakt. 2010 startade projektet i Helsingborg och avslutas i år. När stadens kommunfullmäktige nu i mars antog ett strategidokument mot bostadslöshet slås där fast att Bostad först ska fortsätta och modellen utvecklas.
– Det betyder att vi får behålla personalstyrkan och de medel vi fått, säger socialdirektör Dinah Åbinger som har jobbat med projektet.

Hon är glad att det permanentats. Det har varit framgångsrikt.
– Ja, framför allt för de boende som nu har fått helt andra förutsättningar i livet.

Läs ocksåHemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"Hemlös som sitter på en bänk på en tågstation

Målet i projektet är att 25 hemlösa får ett förstahandskontrakt på en vanlig lägenhet. Dit har man ännu inte riktigt nått.
– Men jag tror att vi kommer att göra det innan året är slut, säger Dinah Åbinger.

Annons

I dag har 18 före detta hemlösa ett eget hyreskontrakt som de fått via Bostad först. Ytterligare fyra lägenheter finns till förfogande och ska hyras ut. Det betyder att det behövs tre lägenheter till för att nå målet innan året är slut. Under projekttiden är det endast tre personer som fått en lägenhet men inte klarat av att behålla den.

Ett problem har varit att få privata hyresvärdar att ställa upp. Helsingborgshem har lämnat flest lägenheter. De privata hyrevärdarna Akelius, Ikano och Svea House var med från start och Wallenstam, Din Bostad och en privatperson, som hyr ut två lägenheter på sin bondgård, har senare bidragit med lägenheter.

Annons
Läs ocksåErika sover hellre på toaletten än på kommunens härbärge

Inom kort ska kommunen presentera en slutrapport om projektet Bostad först. Läs mer om projektet här:
Värdar säger nej tack till hemlösa
Ny metod ger hemlösa förstahandskontrakt

Fakta: Helsingborg först i landet

Svenska kommuner låter ofta hemlösa ”kvalificera” sig till ett eget boende genom att gå från nätthärbärge, korttidsboende till eget förstahandskontrakt. Bostad först gör tvärtom. Först egen bostad, sedan massiva hjälpinsatser. I Helsingborg har hyregästerna bland annat fått stöd av ett mobilt team av socialarbetare och deras hälsa följs upp i samarbete med Lunds universitet. Helsingborg och Stockholm var de första kommunerna som började arbeta enligt modellen.

Läs också Svalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chans Här är intresset störst för statliga pengar till Bostad först Arboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.