HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostäder ingen het valfråga i år heller

Nyheter Nej, trots intensivt kampanjarbete från Hyresgästföreningen tycks bostadsfrågan inte bli en av de fem viktigaste frågorna i valrörelsen.

Ingen har väl kunnat undgå att det är val i Sverige på söndag. Skolan, jobben och landets ekonomi nämns ofta som de frågor som kommer att avgöra utgången.

Hyresgästföreningen har satt upp som mål att bostadsfrågan ska bli en av de fem viktigaste frågorna. För att nå dit har Hyresgästföreningen satsat på en intensiv annonskampanj i både press och tv. Mellan 2013 och 2015 har föreningen avsatt 54 miljoner kronor extra på opinionsbildning. Såväl förtroendevalda som tjänstemän har kampanjat flitigt för att lyfta vikten av ett bra boende för alla. Bland annat med den ambulerande lägenhet som visats upp runtom i landet, exempelvis under Almedalsveckan i Visby.

Läs ocksåRiskfritt att hyra ut ett rum via Airbnb

Det målet kommer dock inte ut att nås. Enligt en undersökning som gjorts av Ipsos under senare delen av augusti hamnade bostadsfrågan först på 16:e plats. I Stockholm, där bostadsbristen är enorm, hamnar frågan på nionde plats. Svensk fastighetsförmedlings bobarometer ställde frågorna på ett lite annat sätt och fick till svar att bostadspolitik påverkar var femte svensks i riksdagsvalet.

– Det var ett väldigt ambitiöst mål att komma bland de fem viktigaste frågorna. Vi kommer inte att nå dit. Vi får vara glada åt att bostadsfrågan fått större uppmärksamhet än tidigare. Nu är det viktigt att vi får en bra bostadspolitik. Det kommer vi självklart fortsätta att jobba med efter valet, säger Sofia Stenfeldt, PR-samordnare på Hyresgästföreningens riksförbund.

En bostad är väsentligt för de allra flesta människor. Varför anses inte frågan ännu viktigare?

Läs ocksåLeif GW Persson är svenskarnas drömgranne – i år igen

– För att det under de senaste 20 åren har bostaden övergått från att vara en politisk till en privat angelägenhet. Det anses av många inte vara en fråga som det finns politiska lösningar på, utan snarare om att föräldrarna ska ställa barnen i kö när de föds, eller gå i borgen vid ett bostadsköp, säger Sofia Stenfeldt.  

Inte heller bland de som kandiderar till riksdagen tycks bostadsfrågan vara särskilt högt prioriterad. Enligt SVT pejls stora valundersökning svarade bara 116 personer av 1999 svarande politiker att bostadsfrågan var en av de tre viktigaste.
Däremot har de politiska partierna har de senaste månaderna försökt att övertrumfa varandra i att utlova flest nya bostäder och bostadsbristen debatteras allt oftare. Men det är alltså ingen fråga som är avgörande för de allra flesta väljarna.

Läs också Analys: Uppslutning och irritation kring Hyresgästföreningen Optimism kring Hyreskommissionen Kommuner med få hyresrätter bygger mindre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.