Annons

Bostadsbolaget vill sälja lägenheter i Hammarkullen

Göteborg Drygt 200 hushåll i Sandeslätt kommer att erbjudas att köpa sina lägenheter. Men det blir inte bostadsrätter, utan ett mellanting där den kommunala värden fortsätter att äga och sköta själva huset.
Uppgången från spårvagnsspåren vid Hammarkulletorget. Stadsdelen påverkas starkt av ett släktbaserat, kriminellt nätverk.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Bostadsbolagets styrelse har just beslutat att testa idén om så kallade andelsägarlägenheter i Hammarkullen. Först ut blir sannolikt en av gårdarna i området Sandeslätt, uppgång 15–38. Drygt 200 hushåll berörs.

Konceptet går ut på att hyresgästen kan välja att köpa loss sin lägenhet, precis som vid en ombildning. Men hyresvärden fortsätter att äga själva fastigheten och ansvara för löpande förvaltning, så som tak, fasader, utemiljö, avloppssystem och städning av allmänna utrymmen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om man köper sin lägenhet tar man över det inre underhållet. Man betalar ingen hyra, utan en förvaltningskostnad. Men det är helt frivilligt, så de som inte vill köpa blir kvar som vanligt, säger Thomas Magnusson, affärs- och säkerhetsansvarig på Bostadsbolaget.

Andelsägarlägenheterna ska alltså ligga insprängda i hyreshusen. Hur många lägenheter som säljs beror på de boendes intresse.

Annons

Men minst en tredjedel vill Bostadsbolaget behålla som hyresrätter, för mixens skull. Helst ser den kommunala värden att ungefär hälften köper sin lägenhet, medan hälften blir kvar som hyresgäster.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Blandningen är också skälet till att just hyrestäta Hammarkullen valts ut som pilotprojekt, enligt Thomas Magnusson.

– Många i de här ytterområdena vill äga. Nu kan man erbjuda det till hyresgäster utan att de behöver flytta, säger han.

Än har de berörda hyresgästerna inte fått någon information om förslaget. Bostadsbolaget räknar med att presentera idén på bred front efter årsskiftet, genom bomöten, informationsträffar och intresseförfrågningar under första halvåret 2019.

Annons
Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

Pengarna från en eventuell försäljning kommer enligt Bostadsbolaget att gå till nyproduktion, upprustning och till att begränsa hyreshöjningar.

För två år sedan köpte Bostadsbolaget 890 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens gård. Enligt tidigare beslut ska hälften av dem på sikt ombildas till ägande i någon form.

Fakta: Mer om andelsägarlägenheter
  • Andelsägarmodellen är ännu ny och ganska oprövad på den svenska bostadsmarknaden. När Botkyrkabyggen som första fastighetsägare införde konceptet för några år sedan fick modellen skarp kritik av jurister, som ansåg den rättsosäker. Även Konsumentverket granskade upplåtelseformen, och bedömde senare att avtalet hade förbättrats ur ett konsumentperspektiv.
  • Eskilstuna kommunfastigheter hade tidigare planer på andelsägarlägenheter, men avstod då alltför få av de boende var intresserade.
  • En liknande modell är ägarlägenheter, där den boende äger ett block av själva huset. Konceptet infördes av regeringen 2009 men har hittills blivit en flopp.
Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.