HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsministern tror på nya investeringsstödet

Nyheter Byggandet har halkat efter i flera decennier – men än är inte loppet kört. Nu kommenterar bostadsminister Per Bolund (MP) för första gången förslaget på ett nytt investeringsstöd, som ska ge tusentals nya, billigare hyresbostäder.
Bostadsminister Per Bolund (MP).

I fredags rapporterade Hem & Hyra om att finansdepartementet har skickat ut ett förslag på det nya, ”effektivare” investeringsstöd som ska bidra till att det byggs fler hyresbostäder med låga hyror.

Ett liknande stöd infördes redan den förra regeringen och var ömsom risat, ömsom rosat – tills det plötsligt plockades bort helt i samband med att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstades igenom i riksdagen vid årsskiftet.

Läs ocksåNygammalt investeringsstöd ska ge 7000 billiga bostäder per år

Det nya investeringsstödet fokuserar särskilt på yteffektivt boende i storstaden, och ett av villkoren för att ta del av stödet föreslås bli att bostadsbolaget öronmärker minst var tionde bostad för unga vuxna under 27 år.

Bostadsminister Per Bolund (MP) har stora förhoppningar på det nygamla stödet.

– Vi ska bygga bostäder för alla och här har staten möjlighet till en aktiv roll. Det har under flera decennier byggts för lite, men på sikt finns det möjlighet att komma ikapp, säger han till Hem & Hyra.

Läs ocksåLagförslag mot hyreshöjningar i Danmark – men inte i Sverige

På vilket sätt det nya byggstödet är effektivare än det förra låter han vara osagt. Finansdepartementet, där Bolund är hemmahörande, lämnar i sin promemoria stort utrymme för övriga parter att utforma de slutgiltiga kriterierna för investeringsstödet.

– Nu får vi vänta på vad remissinstanserna kommer in med för synpunkter innan regeringen kan gå vidare i frågan, säger han.

Hur investeringsstödet ska finansieras kommer regeringen att klargöra i samband med budgetpropositionen för 2020. Det är tänkt att träda i kraft 1 januari 2020.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill se ett förmånligare investeringsstöd för Malmfälten
Läs också Nytt investeringsstöd fokuserar på studenter och socialt utsatta Investeringsstödet tillbaka – 14 000 hyresbostäder på spel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.