Annons

Bostadsministern tror på nya investeringsstödet

Nyheter Byggandet har halkat efter i flera decennier – men än är inte loppet kört. Nu kommenterar bostadsminister Per Bolund (MP) för första gången förslaget på ett nytt investeringsstöd, som ska ge tusentals nya, billigare hyresbostäder.
Bostadsminister Per Bolund (MP).

I fredags rapporterade Hem & Hyra om att finansdepartementet har skickat ut ett förslag på det nya, ”effektivare” investeringsstöd som ska bidra till att det byggs fler hyresbostäder med låga hyror.

Ett liknande stöd infördes redan den förra regeringen och var ömsom risat, ömsom rosat – tills det plötsligt plockades bort helt i samband med att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstades igenom i riksdagen vid årsskiftet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det nya investeringsstödet fokuserar särskilt på yteffektivt boende i storstaden, och ett av villkoren för att ta del av stödet föreslås bli att bostadsbolaget öronmärker minst var tionde bostad för unga vuxna under 27 år.

Bostadsminister Per Bolund (MP) har stora förhoppningar på det nygamla stödet.

Annons

– Vi ska bygga bostäder för alla och här har staten möjlighet till en aktiv roll. Det har under flera decennier byggts för lite, men på sikt finns det möjlighet att komma ikapp, säger han till Hem & Hyra.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

På vilket sätt det nya byggstödet är effektivare än det förra låter han vara osagt. Finansdepartementet, där Bolund är hemmahörande, lämnar i sin promemoria stort utrymme för övriga parter att utforma de slutgiltiga kriterierna för investeringsstödet.

– Nu får vi vänta på vad remissinstanserna kommer in med för synpunkter innan regeringen kan gå vidare i frågan, säger han.

Annons

Hur investeringsstödet ska finansieras kommer regeringen att klargöra i samband med budgetpropositionen för 2020. Det är tänkt att träda i kraft 1 januari 2020.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW
Läs också Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Evert Saffo, Hyresgästföreningen: ”Synd att stödet försvann även om det inte alltid träffade rätt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.