HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Evert Saffo, Hyresgästföreningen: ”Synd att stödet försvann även om det inte alltid träffade rätt”

Trollhättan Slopat investeringsstöd bromsar Trollhättans utveckling. Det menar Hyresgästföreningens Evert Saffo. ”Stödet har inte alltid träffat rätt men det har lett till fler bostäder”, säger han.
Foto: Kajsa Wedberg/Karin Gistedt
Hyresgästföreningens Evert Saffo beklagar att investeringsstödet slopats. Han menar att det varit till stor nytta för Trollhättan, där kommunala Eidar byggt mycket nytt de senaste åren tack vare det statliga stödet.

Hem & Hyras granskning av investeringsstödet visar att hyresrätterna som byggts med hjälp av stödet gått till både fattig och rik. Och det är något som Evert Saffo kan bekräfta. Han jobbar som boendeutvecklare för Hyresgästföreningen inom kommunala Eidars bestånd i Trollhättan.

– Ta kvarteret Mars som byggdes med hjälp av investeringsstöd här i stan, säger Evert. Där fanns ett rykte ifrån de andra gårdarna att på grund av de höga hyrorna så har många lägenheter stått tomma. Men detta stämde inte då det sedan jag börjat jobba 2019 varit fullt med namn på brevlådorna, dvs att lägenheterna är bebodda. Jag har även träffat ungdomar som valt att dela på en lägenhet där och då förstår man att de har fått ett bra boende. Så i vissa fall har stödet gått till dem det var tänkt, säger Evert Saffo.

Läs ocksåSäljplaner för att rädda Eidars ekonomi

Hem & Hyras granskning visar att 45 procent av 247 hyresgäster i kvarteret Mars tjänar mer än den genomsnittlige Trollhättebon. 26 av dem har en årsinkomst på över 500 000 kronor. Några tjänar långt över en miljon och hade i fjol en kapitalinkomst på över en halv miljon.

Evert Saffo fick till en början känslan av att många av hyresgästerna i Mars-kvarteret har haft ett ägt boende innan som de sedan sålt och valt att flytta in till ett enklare boende i centrum.

– Det var kanske inte så det var tänkt med investeringsstödet och de rabatterade hyrorna. Men samtidigt är det förstås bra att det har byggts nya lägenheter, säger Evert Saffo.

Annons
Läs ocksåHyresgäster får hjälp att kolla lägenheten och lära sig om rättigheter och skyldigheter

Eidar har byggt mycket de senaste åren med hjälp av investeringsstödet. Förutom kvarteret Mars handlar om radhus i Kronogården och kvarteret Gulsparven i Dannebacken. Planen var även att bygga mindre hyresrätter på Vårvik. Ett nytt bostadsområde nära Göta Älv och centrum, som just nu växer upp till en ny stadsdel.

Beklagar pausat bygge

Men efter att Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna reserverat sig mot regeringens budget är nu stödet borta. Det har gjort att Eidars planer för Vårvik har pausats. Ett besked som Evert Saffo beklagar.

– Eidars satsning på Vårvik skulle göra det möjligt att bo i nyproduktion, nära vatten och centrum utan att behöva lägga in tre miljoner kronor i insats för en bostadsrätt.

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– Dit skulle ungdomar från de södra stadsdelarna kunna flytta. För med investeringsstödets hjälp skulle hyran trots allt bli rimlig, säger Evert.

I den nya stadsdelen Vårvik planerar Eidar att bygga 400 nya bostäder.
I den nya stadsdelen Vårvik planerar Eidar att bygga 400 nya bostäder. Men projektet är nu pausat på grund av slopat investeringsstöd.

Ska ett kommunalt bostadsbolag förlita sig på bidrag för sin utveckling?

Annons

– Som ekonom tycker jag det är fel att förlita sig på bidrag. Men samtidigt har det varit positivt för hyresgästerna, det har byggts mycket nytt och hyrorna har blivit lägre.

Kan investeringsstödet bli en valfråga?

– Det borde bli en valfråga i och med att hyresgästerna är en stor och viktig grupp, så jag tror att det kan bli det.

Läs också Hyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.