HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nytt investeringsstöd fokuserar på studenter och socialt utsatta

Nyheter Ett första förslag på det nya "effektivare" investeringsstödet har presenterats. För att få del av pengarna ska bostadsbolagen antingen öronmärka var tionde nybyggd bostad till unga vuxna eller erbjuda en mindre andel till kommunen för att hjälpa socialt utsatta.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder välkomnar att ett nytt investeringsstöd kommer på plats.

Det tidigare kasserade investeringsstödet fick åter liv i och med den så kallade Januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna i början av året.

Investeringsstödet, som innebar att byggbolag fick subventioner om de producerade bostäder med lägre hyra än i vanliga nybyggen, skulle nu inte bara återupplivas utan dessutom ”koncentreras och effektiviseras”.

Läs ocksåInvesteringsstöd kan rädda tusentals hyresrätter

Vad formuleringen på ren svenska innebar förblev oklart. Fram tills nu.

Under torsdagen skickade finansdepartementet ut sitt förslag på ett ”effektivare investeringsstöd” till respektive remissinstans.

Det nya investeringsstödet ska kunna tillämpas i hela landet, för att få till bostäder som annars inte hade byggts. En av nyheterna i förslaget är att stödet delas upp i en pott för storstadsregionerna och en pott för övriga landet, eftersom förutsättningarna för att bygga varierar stort.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

En annan nyhet är att de storstadsprojekt där flest lägenheter byggs inom en viss area kommer att prioriteras. Det ska alltså löna sig för bostadsbolagen att bygga så mycket som möjligt på en så liten yta som möjligt.

Annons

I promemorian betonas att stödet fokuserar på bostäder för unga vuxna samt människor som behöver hjälp att etablera sig på bostadsmarknaden.

Ett sätt för bostadsbolagen att tillgodogöra sig stödet föreslås bli att de avsätter minst tio procent av de nybyggda bostäderna i storstadsregioner till personer under 27 år. Den andra varianten innebär att minst fem procent av lägenheterna hyrs ut till kommunen för att på så vis erbjudas till personer i en socialt utsatt situation.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Om bara en eller båda av de ovan nämnda kriterierna ska skrivas in i det slutgiltiga förslaget tar finansdepartementet inte ställning till.

Hyresgästföreningens förbundsordförande är i första hand glad över att ett investeringsstöd nu kommer på plats igen.

– Det finns ett stort behov av att få ihop kalkylerna runtom i landet, så att man kan bygga till rimliga kostnader. Många kommuner har väldigt tufft att få ihop projekten. Sedan finns det nya förslag som vi i form av remissinstans kommer att titta ytterligare på, men grundläggande är att investeringsstödet kommer på plats igen.

Annons

Just frågan om boende för unga vuxna är något som Hyresgästföreningen har drivit hårt på senare tid, och Marie Linder välkomnar att man problemet nu tas upp på allvar.

– Vi ser effekterna av att dessa människor inte kan flytta hemifrån. Men det finns även människor mitt i livet som har det tufft, och i många storstäder går det inte att separera dessa problem.

Nu är det upp till remissinstanserna att lämna sina synpunkter. Regeringen förväntas fatta beslut i frågan till hösten samt återkomma med förslag till vilka ekonomiska medel som ska användas i samband med budgetpropositionen för 2020.

Det nya investeringsstödet är tänkt att träda i kraft 1 januari 2020.

Läs också Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.