Annons

Bostadsministern vill hänga ut dåliga värdar

Nyheter Fastighetsägare som inte sköter sig ska hängas ut och skämmas. Kanske behöver även lagen skärpas för att komma åt dem, tycker landets nye bostadsminister Stefan Attefall (KD). Men ökat byggande är den fråga han tycker är viktigast.

​För tio år sedan var Stefan Attefall ordförande i kristdemokraternas boendepolitiska kommitté i riksdagen. Då argumenterade han för att det behövde byggas 50 000 nya bostäder per år i Sverige och undrade hur den socialdemokratiska regeringen skulle ordna det.

Nu när han själv blir högste ansvarige för bostads- och byggfrågorna vill han inte utlova några 50 000 bostäder per år.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag kan inte lova någonting ännu, men jag har starka ambitioner att hitta breda lösningar så att vi får långsiktigt bra förutsättningar för högt bostadsbyggande, säger han till Hem & Hyra.

Den nya hyressättningslagen som träder i kraft nästa år och som bygger på en överenskommelse mellan Hyresgästföreningen och de kommunala och privata fastighetsägarna, ser han som en bra grund. Eftersom  det finns en bred uppslutning bakom den blir villkoren mer förutsägbara än tidigare – och det leder till att fler vågar satsa på så långsiktiga investeringar som bostadsbyggande är.

Annons

Stefan Attefall säger också att det är en viktig fråga att stärka hyresrättens ställning och villkor. Även där tycker han att parterna har kommit med intressanta förslag, som att tillåta skattefria underhållsfonder och införa moms på hyran, vilket skulle kunna minska hyresvärdarnas kostnader.

Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

– Jag lovar att titta närmare på de förslagen. Men vi måste analysera allt noggrant så att vi hittar lösningar som håller över tiden och är verkningsfulla – och inte bara politiskt trevliga kortsiktigt.

Många slitna miljonprogramsområden är i akut behov av stora renoveringar. Vad vill du göra åt det?
– I regel är det inte pengar som är problemet, snarare att hyressättningssystemet har varit stelbent och att man har gjort andra prioriteringar. Nu finns bättre förutsättningar, men behovet är så gigantiskt så det är svårt att hinna och orka med att renovera i den takt man skulle önska. Vi ska analysera vad staten kan göra för att hjälpa till, men jag kan inte lova något nu.

Det finns också exempel på privata fastighetsägare som inte tar sitt ansvar utan låter fastigheterna förfalla. De ska få skämmas, tycker bostadsministern.
– Man kommer långt med att lyfta fram och peka ut dem som inte tar sitt ansvar, det kan kommunerna och media göra. Men vi behöver också fundera på om lagstiftningen är tillräckligt effektiv eller om den borde ses över.

Annons
Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Under tisdagen presenterade Stefan Attefall regeringens budgetförslag i sin hemstad Jönköping. De mest konkreta förslagen på bostadsområdet är att göra det möjligt att bilda ägarlägenheter i befintliga hyreshus och att höja gränsen för skattebefrielse när man hyr ut en del av sin bostad.
Det är inget som löser bostadsbristen, medger han, men små och viktiga pusselbitar i bostadsförsörjningen.
– Vi måste utnyttja även det befintliga beståndet bättre.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tycker det är intressant att regeringen ska titta på de skatteförslag som marknadens parter presenterade i våras. Men hon saknar konkreta besked om åtgärder i miljonprogrammen och för ökat byggande.
– Det är bra att både regeringen och Stefan Attefall betonar att de tänker lägga stor kraft vid att identifiera de hinder som finns för bostadsbyggandet. Men vi vet redan vilka hinder som finns. Det är inte rimligt att ännu en gång utreda dessa frågor. Hundratusentals unga knackar nu på dörren till bostadsmarknaden, de är inte betjänta av ännu en utredning, säger hon.

Fakta: Stefan Attefall


Ålder: 50 år.
Bor: I villa i Jönköping med fru och tre barn.
Ägnar fritiden år: Familjen, skidor, löpning och att läsa tidningar.
Var tidigare: gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen sedan 2002.

Läs också Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen Delar av Bjuvsbostäder nu till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.