HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu börjar upprustningen i Gårda

Göteborg Efter decennier av rivningshot fick Botrygg köpa de gamla kvarteren i södra Gårda av Göteborgs stad. Nu börjar renoveringsarbetet. Målet är bevarade hus med minimal hyreshöjning.
Foto: Gustaf Görfelt
Husen har varit rivningshotade sedan 1970-talet. För fyra år sen ändrade sig politikerna och nu har kommunen sålt. Filip Laurits och Kerstin Olsson från Gårda Boendeförening ser fram emot en ny epok.

Fastighetsbolaget Botrygg  har köpt de två bostadskvarteren Eken och Cedern samt den intilliggande kontorsfastigheten Lejonet, där Klätterfabriken ligger, för 35 miljoner kronor.

I början av december förväntas renoveringsarbetet kunna börja.

Läs ocksåSå ska Södra Gårda räddas – med fortsatt låga hyror

– Botrygg har redan varit här med en antikvarie för att titta på fasaderna och olika detaljer, säger Filip Laurits som är ordförande i Gårda boendeförening.

Planen är att enbart göra sådant som krävs för att stoppa husens förfall, främst fasadrenovering och grundförstärkning.

Dessutom ska Botrygg intervjua alla hyresgäster för att höra om de vill ha något åtgärdat inne i sina lägenheter.

Läs också”Att tjäna pengar är inte primärt för oss”

– Själv är jag ganska nöjd. Jag har varmvatten och dusch i lägenheten. Att toaletten ligger på svalen har jag inga problem med, säger Filip Laurits.

I framtiden vill Botrygg bygga ett kilformat hus mellan bostadshusen och E6. Det planeras innehålla kontor, studentbostäder, företagsbostäder eller liknande och ska samtidigt fungera som en barriär som stänger ute buller och avgaser.

Intäkterna från det nya huset ska hjälpa till att hålla kvar låga hyresnivåer i landshövdingehusen.

Läs ocksåVärden rev ut Tinna och Håkans specialbyggda kök – chockhöjde hyran
Joachim Arcari.

– Nu tänker vi börja med fasadrenovering. Vi önskar också flytta till området och anlägga ett lokalkontor i kontorsfastigheten vi köpt. Vi vill göra det här i tät dialog med boendeföreningen, säger Botryggs vd Joachim Arcari.

En idé som diskuteras är att Gårda boendeförening i framtiden ska kunna ha visst inflytande över vilka hyresgäster som flyttar in. Dels för att få en önskad blandning av människor, men framförallt för att få in personer som verkligen vill bo på lång sikt i kvarteren.

Målet är att behålla den stora sammanhållning som finns i husen idag.

– Kvarterskulturen som fanns i det gamla Göteborg har levt kvar här, delvis på grund av rivningshotet. Nu håller boendeföreningens syfte på att ändras, från att rädda kvarteren till att ta ett helhetsgrepp om utvecklingen av södra Gårda, säger Filip Laurits.

Men i den närmaste framtiden är det andra saker som står i fokus.

– Vi ska fira och ha en fest ihop med Botrygg. Dit ska vi bjuda in olika nyckelpersoner som stött vår kamp genom åren, säger Filip Laurits.

Fakta: Södra Gårda

Landshövdingehusen i södra Gårda är den sista resten av de arbetarbostäder som tidigare dominerade hela stadsdelen.

Göteborgs Stad köpte in två av kvarteren, Cedern och Eken, i slutet av 1970-talet för att genomföra planerna på utbyggnad av E6 till motorväg. De delar av kvarteren som finns kvar idag behövde aldrig tas i anspråk för utbyggnaden.

Motorvägen har dock gjort att husen, som innehåller 109 lägenheter och fem lokaler, är kraftigt utsatta för buller och luftföroreningar.

Rivningshotet fortsatte därför att hänga över fastigheterna. Dels för att de ligger så nära motorvägen, men också för att kommunpolitiker och tjänstemän ansett att det behövs fler parkeringsplatser till Svenska mässan och det så kallade Evenemangsstråket. Länge var planen att riva kvarteren för att bygga parkeringshus.

På grund av planerna har det yttre underhållet under många år varit minimalt. Inuti är husen däremot relativt välbevarade.

De boende har länge protesterat mot rivningsplanerna och velat bevara sina kvarter. 2014 fick de till sist gehör från kommunpolitikerna. 2018 köpte Botrygg kvarteren för att rusta upp dem.

Läs också Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.