HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Balders ägare åtalas för folkbokföringsbrott

Göteborg Fastighetsmiljardären Erik Selin åtalas för folkbokföringsbrott. Han har uppgivit att han och hans barn är bosatta på Balders huvudkontor i Göteborg. Även företagets vice vd Sharam Rami åtalas.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pressbild

Sedan sommaren 2018 är felaktig folkbokföring brottsligt i Sverige.

Hem & Hyra har tidigare berättat att 200 000 personer i landet är skrivna på felaktiga adresser, och även om den omfattande handel med folkbokföringsadresser som förekommer, framförallt i socialt utsatta områden.

Läs ocksåToppchefer på Balder gripna för insiderbrott

Nu har den nya lagen fått effekt i helt motsatt ände av bostadsmarknaden.

En av Sveriges rikaste män, Erik Selin, som äger fastighetsbolaget Balder och även är vd för företaget, åtalas för falsk folkbokföring. Anledningen är att han skickat in uppgifter till Skatteverket om att han och hans barn är bosatta på Balders huvudkontor i centrala Göteborg.

Balders huvudkontor på Parkgatan 49 i Göteborg.

Även Balders vice vd Sharam Rahi åtalas för samma sak.

I förhören med Skatteverkets skattebrottsenhet uppger Erik Selin och Sharam Rahi att motivet är att de velat skydda sina familjer och att de inte vetat om att det varit olagligt.

Annons

Erik Selin uppger att han regelbundet utsätts för hot och lever med en hotbild. Även Sharam Rahi har tidigare varit utsatt för hot och under en längre period haft skyddad identitet, vilket han dock inte har längre. Huvudkontoret utsattes för bombhot 2017.

Av säkerhetsfirmor, en polis och Balders juridiska rådgivare har Selin och Rahi fått tipset att skriva sig på en annan adress än där de bor.

Läs ocksåHon skrev sig hos en kompis för att få viktig post – nu nekas Mariam medborgarskap

Vid den tidpunkt då de fick råden var det inte olagligt, men det hade det hunnit bli när Erik Selin anmälde flytt till huvudkontoret i april 2019.

– Jag visste ingenting om folkbokföring, säger Erik Selin i förhören.

Till Skatteverket, och även i en intervju med Dagens Industri, säger Selin att han enbart gjort som han gjort för barnens skull.

Läs ocksåJakten på en adress – här är människorna som betalar

Han betonar att han inte utnyttjat systemet, att han inte haft någon ekonomisk vinning av agerandet, och att ingen heller lidit ekonomisk skada.

Annons

–  Det har tvärtom bara varit krångligt, säger Erik Selin till Di.

Både Selin och Rami förnekar brott eftersom de anser att de saknat brottsligt uppsåt. Men kammaråklagare Alexander Malmgren säger till Dagens Industri att han räknar med en fällande dom.

2020 har varit ett blåsigt år i Balders styrelse.

I maj häktades två andra styrelsemedlemmar misstänkta för insiderbrott. De satt frihetsberövade i en månad innan de släpptes på fri fot i slutet av juni. Misstankarna kvarstår, men i skrivande stund har ännu inget åtal kommit.

Läs också Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof" Hemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.