Annons

”Inte rimligt att hyresköp får samma straff som våldtäkt”

Nyheter Med de föreslagna lagändringarna kan den som köper hyreskontrakt straffas lika hårt som en våldtäktsman, och den som tar ut för hög andrahandshyra förlorar kontraktet. Orimligt, menar debattören Nils-Eric Sandberg, som tror på att släppa både handeln och uthyrningen fri.
Nils-Eric Sandberg, debattör i ekonomi och politik, ifrågasätter de nya, hårda lagförslagen för andrahandsuthyrning och handel med hyreskontrakt.

En person som döms till våldtäkt av normalgraden har att vänta lägst två år och högst sex år bakom galler. Om lagförslagen i utredningen ”Åtgärder mot handel med hyreskontrakt” klubbas igenom kan den som fälls för grov handel med hyreskontrakt få upp till fyra års fängelse, och därmed sitta inburad lika länge som våldtäktsmännen.

De stenhårda förslagen har backats upp av såväl Hyresgästföreningen och Sabo som Fastighetsägarna, och bostadsforskare har betonat vikten av att skärpa reglerna för att komma åt kriminella verksamheter på hyresmarknaden.

Läs ocksåBranschorganisationerna backar tuffa lagförslagen

Samtidigt har röster höjts om att lagändringarna är onödigt skarpa och kan drabba bostadsmarknadens allra svagaste. En av kritikerna är den liberale debattören Nils-Eric Sandberg, experttyckare i politiska och ekonomiska frågor. I fredags skrev han i en krönika på Kristianstadsbladet.se att man i stället borde släppa handeln med hyreskontrakt helt fri. För Hem & Hyra utvecklar han resonemanget.

– Straffsatsen är enligt min mening inte rimlig. Grov handel med hyreskontrakt ska enligt förslaget ge samma straff som det lägre straffet för grov våldtäkt. Men de som handlar med hyreskontrakt skadar ingen människa, fysiskt eller psykiskt.

De höga andrahandshyrorna är i första hand en reflex av att vi byggt för lite och har bostadsbrist i nästan alla kommuner, resonerar Nils-Eric Sandberg. Att införa hårda straff för dem som tjänar pengar på att hyra ut i andra hand är därför inte befogat, menar han.

Annons
Läs ocksåSnart kan du hamna i fängelse om du köper hyreskontrakt

– Jag anser att andrahandsuthyrning tvärtom ska föras ut ur både hyresregleringen och beskattningen. I Stockholmsregionen finns tiotusentals sommarstugor som står tomma tre fjärdedelar om året. De borde utnyttjas för uthyrning till studenter.

Roten till problemet är enligt Nils-Eric Sandberg att många hyresrätter i eftertraktat läge har hyror under marknadsvärdet. Helst vill han slopa både dagens hyressättningssystem och byggmomsen.

Varför vill du ändra hyressättningssystemet?

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

– De allra flesta ekonomer anser att prisregleringar är skadlig, eftersom de desinformerar alla om faktiska kostnader. Hyresregleringen har skapat den svarta marknaden eftersom den håller hyreskontrakten under det potentiella marknadspriset. Den permanentar bostadsbristen genom att reducera lönsamheten av hyresrättsboende.

Annons

Du tror att hyrorna i nybyggda hus minskar om man slopar byggmomsen. Hur då?

– Momsen fördyrar byggandet kraftigt. Den höjdes radikalt i samband med skatteomläggningen 1991, samtidigt som en rad andra skatter på byggande och boende höjdes. Statens netto mot bostadssektorn svängde med drygt 50 miljarder, enligt en utredning jag gjorde för Sveriges byggindustrier.

Läs också Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.